Alingsås Tidning

Exploatera inte i Tångaskoge­n!

- Eva och Lasse Larsson, Tångavägen

Idén att exploatera den s.k. Tångaskoge­n/Åhmans banor ger ett intryck av kortsiktig­t tänkande och bristande förståelse för området som resurs.

Vårgårda växer snabbt och kommer att växa ännu mer. Goda kommunikat­ioner möjliggör pendling och lockar barnfamilj­er att bosätta sig här. På lite längre sikt kommer betydligt fler bostäder att behöva byggas och betydligt större arealer än detta lilla område att behöva tas i anspråk. I de flesta tätorter behöver folk sina centralt belägna grönområde­n. Att trycka in några villor här när ändå så mycket mer tomtmark så småningom kommer att krävas verkar korttänkt.

Ett förslag som de omkringboe­nde framfört är att istället bygga i den nuvarande Klöverväge­ns förlängnin­g. Det vore en bra lösning för dem som ska bo där med tanke på hur natursköna och lekvänliga omgivninga­r som finns i omedelbar närhet.

Åhmans banor, i barnamun kallade Åhmans gupp, har av generation­er barn använts till att leka i och tävla med varandra i på cykel. Nu har området visserlige­n förslyats men guppen och hålorna finns kvar. Om det är något som dagens barn behöver, så är det spontan lek, rörelse och utevistels­e. För att barn ska kunna cykla, springa och leka spontant, måste det finnas en naturlig utemiljö som inte har planerats av vuxna och den måste ligga i närheten av där barn bor. Sådan miljö ska inte asfalteras, inte bebyggas, inte planas ut och inte ”städas” alltför mycket utan ska vara som den är.

Det bor många barn i närheten av Åhmans gupp och fler lär det bli. Om barnens

åsikt skulle lyssnas på i denna fråga är jag säker på att de skulle föredra att området finge finnas kvar, men att det röjdes upp ”lagom” så att de kunde fortsätta cykla, leka, springa omkring, gömma sig, smyga och spana och bygga sina

kojor där.

Åhmans gupp är ett unikt litet område som inte går att återskapa. Det vore hedervärt av oss vuxna att inte fatta ett så okänsligt beslut som att låta det exploatera­s.

 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ?? Bygg inte i Tångaskoge­n, skriver insändarsk­ribenterna Eva och Lasse Larsson.
Bild: Jenny Schagerlin­d Bygg inte i Tångaskoge­n, skriver insändarsk­ribenterna Eva och Lasse Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden