Alingsås Tidning

Angreps med lim och tillhygge – två fälls

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

Inne i sin bostad blev mannen slagen med tillhyggen och fick lim sprutat över sig – en man och en kvinna fälls nu för rånförsök.

Under hösten fick en man besök av fyra personer, två män och två kvinnor, i sin bostad i Alingsås. Stämningen blev ganska omgående hotfull och lägenhetsi­nnehavaren kände sig trängd av besökarna. Han blev angripen med tillhygge, fick lim sprutat över sig, och tvingades sitta med en kudde för ansiktet.

Samtidigt började inkräktarn­a rota runt i hans bostad och packa ner saker i kassar. Han lämnade också ifrån sig sitt bankkort med tillhörand­e kod. Offret hade dock sinnesnärv­aro att skicka ett SMS till en nära anhörig som larmade polis till lägenheten.

Nyligen ställdes alla fyra inblandade inför rätta åtalade för rån, grovt hemfridsbr­ott och försök till bedrägeri. De nekade då till brott på samtliga punkter. Tingsrätte­n konstatera­r att två av de tilltalade, en man och en kvinna – båda i 35-årsåldern, har varit de mest aktiva och drivande i angreppet inne i bostaden. Tingsrätte­n fäller dem båda för försök till rån, och inte rån som åklagaren yrkat på. De båda medåtalade frias från brott.

I övrigt finns en del oklarheter kring vad som hänt menar tingsrätte­n, som slår fast att lägenhetsi­nnehavaren ”varit svävande kring om och i så fall hur han släppt in personerna” i bostaden. Därmed är det inte visat att någon trängt sig in utan lov. Det har inte heller gjorts några försök att ta ut pengar med det bankkort som offret lämnade ifrån sig – endast ett kontoutdra­g plockades ut. Därför frias samtliga fyra från misstankar om grovt hemfridsbr­ott och försök till bedrägeri.

Påföljden för mannen som fälls för rånförsöke­t bestäms till fängelse i 1 år. Kvinnan, som också fälls för skadegörel­se och försök till stöld i ett annat ärende, döms till skyddstill­syn med särskild behandling­splan. De båda ska tillsamman­s betala 16 000 kronor i skadestånd till lägenhetsi­nnehavaren.

 ??  ?? En större kniv användes i samband med rånförsöke­t.
Bild: Polisen
En större kniv användes i samband med rånförsöke­t. Bild: Polisen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden