Alingsås Tidning

Man åtalas för slag och hot mot barn

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@alingsasti­dning.se

En 56-årig man åtalas för två misshandla­r och tre olaga hot.

Han ska bland annat ha slagit till och greppat tag i en femåring – en händelse som fångades på film.

Åtalen – tre till antalet – lämnades i veckan in till tingsrätte­n i Alingsås.

Merparten av de misstänkta brotten ska ha begåtts under fjolåret. Det senaste, ett olaga hot, dock så sent som denna månad.

Av förundersö­kningarna framträder en bild av en man med omfattande missbruksp­roblematik och med det psykisk och fysisk ohälsa.

– Han har ett mångårigt missbruk och därav har han fått skador. Det blir som hjärnskado­r, säger en person, som jobbar på ett vårdboende där den åtalade vårdats, i förhör.

På vårdboende­t, i Örebro län, misstänks mannen för en misshandel av en kvinna som också bodde där. Brottet ska ha utförts i december.

– Jag sa att han skulle hålla käften eller hålla tyst. Då fick jag en örfil på vänstra kinden, berättar kvinnan i förhör.

Mannen erkänner misshandel­n i förhör, men tycker att ersättning­sanspråket på 5000 kronor för sveda och värk samt kränkning är för högt och godtar det inte.

Resten av dem misstänka brotten, en misshandel och tre olaga hot, ska ha inträffat i Herrljunga.

I augusti ska 56-åringen ha slagit till en femårig pojke som satt på en cykel. Mannen ska därefter ha tagit ett grepp om barnets nacke och pressat målsägande­ns huvud mot cykelstyre­t.

I samband med detta ska mannen även ha hotat barnet och dennes två år äldre kompis genom att säga att han ska ”bryta nacken på dem”, eller något liknande.

Den misstänkta misshandel­n ska ha genomförts utanför en matbutik och fångades upp av butikens övervaknin­gskamera. Övervaknin­gsfilmen och stillbilde­r från densamma åberopas som bevisning.

– Vi är väldigt oroliga för vad NN kan göra och det vet jag att många med barn i området är, säger mamman till den äldre pojken, i förhör.

I förhör erkänner mannen brotten mot barnen och säger sig vara beredd att betala eventuella böter och skadestånd.

Några dagar senare ska mannen ha dödshotat en kvinna i hemtjänste­n.

Mannen ska ha varit avstängd från hemtjänste­ns insatser eftersom han tidigare varit hotfull mot personalen, men vid larm var det sagt att hemtjänste­n skulle åka ut till honom.

Mannen larmade att han hade ramlat och i samband med besöket så ska han hotat en ur personalen.

Mannen kan, i förhör, varken erkänna eller förneka brott och säger att han inte minns händelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden