Alingsås Tidning

Så tycker partierna om den kommunala skattesats­en

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Trots pandemins effekter på ekonomin tycks Covid-19 inte vara en anledning till att oroa sig över skattesats­en, åtminstone enligt sju av åtta partier. Vänsterpar­tiet tycker däremot att skatten bör höjas.

– Vi får hantera pandemin inom de ramarna vi har. Jag hoppas verkligen inte att något parti kopplar ihop skattesats­en och pandemin, säger Lady France Mulumba, gruppledar­e för Kristdemok­raterna.

För varje intjänad hundralapp betalar alingsåsar­na 21 kronor och 36 öre i skatt till kommunen. Tillsamman­s med skatten till Västra Götalandsr­egionen så landar den totala skattesats­en på 32.84 procent. Enligt kommunalrå­det Daniel Filipsson (M) har skattesats­en i kommunen varit oförändrad i drygt 40 år.

– Vi har haft oförändrad skatt sedan mitten av 1980-talet och därefter har vi gjort några skatteväxl­ingar med regionen där tidigare kommunal verksamhet har gått över i regional drift, säger Daniel Filipsson (M).

Efter att ha pratat med samtliga gruppledar­e i kommunfull­mäktige kan AT konstatera att skattesats­en inte den mest omdebatter­ade frågan. Det långsiktig­a målet för flera partier, så som Sverigedem­okraterna, Kristdemok­raterna, Centerpart­iet och Moderatern­a är att invånarna ska få mer pengar i plånboken.

– Först och främst tycker jag att vår skattesats ligger på en stabil och rimlig nivå. Däremot kan man konstatera att hela kommun-Sverige står inför utmaningar inte minst genom den demografis­ka utveckling­en, säger opposition­srådet Simon Waern (S).

Vilka utmaningar är det?

– Behovet av välfärd ökar snabbare än våra intäkter och det är en jätteutman­ing som inte minst regeringen har identifier­at, säger Simon Waern (S).

Socialdemo­kraterna understryk­er att utmaningar inom välfärden möts bäst på lokal och kommunal nivå och att en lösning är att prioritera.

– Enligt min mening löser vi inte problemen genom en höjning av den kommunala skattesats­en. För att lösa den demografis­ka utveckling­en så måste vi säkerställ­a att alingsåsar­nas skattepeng­ar går till välfärd och meningsful­l verksamhet och inte till byråkrati, onödighete­r och rena slöserier, säger Simon Waern (S).

Sverigedem­okraterna är inne på samma spår som Socialdemo­kraterna men vill se en lägre skattesats. För att sänka skatten anser

Boris Jernskiegg, gruppledar­e i kommunfull­mäktige för SD, att det krävs ett annat synsätt från övriga partier när det gäller vilka engagemang kommunen ska vara delaktig i.

– Vi måste se över all verksamhet. Byråkrati avskaffar aldrig sig självt, det är bara vi politiker som kan avskaffa byråkratin. Sen har vi en uppsjö av åtaganden som vi borde fundera på om vi ska avsluta. Vi ska inte syssla med saker som ser trevliga ut säger Boris Jernskiegg (SD).

Samtidigt som flera partier på sikt vill sänka skattesats­en står Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Liberalern­a bakom den aktuella skattesats­en. Liberalern­as gruppledar­e Jens Christian Berlin säger att det är svårare att sänka än att höja skatten. Gruppledar­en Martin Lindberg från Vänsterpar­tiet vill göra just det.

– Skattesats­en är inte tillräckli­g för att täcka behoven. Vi dras med stora underfinan­sieringar i våra verksamhet­er som vård- och omsorgsnäm­nden, socialnämn­den och till viss del barn och ungdom. Vi skär ner varje år och det enda verktyget är den kommunala skatten, säger Martin Lindberg (V).

Även Miljöparti­et ser med oro på nedskärnin­garna trots att partiet i övrigt tycker att skattesats­en är rimlig.

– Vi vill prioritera den ekologiska och sociala hållbarhet­en i kommunen genom att förebygga de problem som kan växa sig stora och dyra. Vi har med oro sett nedskärnin­gar i socialnämn­den och där är det mycket förebyggan­de verksamhet som tagits bort, säger Anna Hansson, gruppledar­e i kommunfull­mäktige för Miljöparti­et.

På frågan om huruvida pandemin och dess konsekvens­er påverkar partiernas syn på skattesats­en är svaren entydiga. Flera av partierna anser att statens kompensati­on till kommunen har varit generös och att Alingsås har en stark ekonomi som kommer att repa sig.

– Pandemin har inneburit enorma konsekvens­er för samhällsek­onomin och som följd har kommunerna fått kompensati­on genom statliga bidrag. För oss i Alingsås kommun har det paradoxalt nog inneburit att vi har ett väldigt högt resultat på över 160 miljoner kronor, säger Karl-Johan Westlund Karlsson, gruppledar­e i kommunfull­mäktige för Centerpart­iet.

 ??  ?? Martin Lindberg, gruppledar­e i kommunfull­mäktige för Vänsterpar­tiet.
Martin Lindberg, gruppledar­e i kommunfull­mäktige för Vänsterpar­tiet.
 ??  ?? Anna Hansson, gruppledar­e för Miljöparti­et i Alingsås kommunfull­mäktige.
Anna Hansson, gruppledar­e för Miljöparti­et i Alingsås kommunfull­mäktige.
 ??  ?? Boris Jernskiegg, gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i Alingsås kommunfull­mäktige.
Boris Jernskiegg, gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i Alingsås kommunfull­mäktige.
 ??  ?? Kommunfull­mäktiges opposition­sråd Simon Waern (S) och kommunalrå­d Daniel Filipsson (M).
Kommunfull­mäktiges opposition­sråd Simon Waern (S) och kommunalrå­d Daniel Filipsson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden