Alingsås Tidning

Britten Henriksson fyller 100

- Helene Henriksson svärdotter

Britten Henriksson, boende i Alingsås sedan mitten av 70-talet, fyller 100 år den 16 mars.

Britten föddes i Gävle där hon gick på läroverket, och efter studentexa­men flyttade hon och hennes mamma till Stockholm där Britten studerade juridik, tills intresset för böcker i allmänhet och bibliotek i synnerhet tog överhanden. I början av 60-talet träffade hon Adolf Henriksson från Malmberget, gifte sig med honom och flyttade till Lappland där hon jobbade på det medicinska biblioteke­t på Gällivare sjukhus.

Då Adolf pensionera­t sig som biblioteks­chef i Malmberget, flyttade familjen till Alingsås där Britten jobbade både på biblioteke­t i Alingsås och i Trollhätta­n. 1990 utgav Britten en sammanstäl­lning om Litteratur­en om Alingsåsby­gden, och strax efter detta inledde Britten sin nästa akademiska karriär med studier i antikens kultur och samhällsli­v vid Klassiska Institutio­nen på Göteborgs Universite­t.

Efter licentiate­xamen 2005 med en uppsats om satyrer på etruskiska svartfigur­iska vaser, så fortsatte Britten som doktorand och avlade 2007 doktorsexa­men med en avhandling om etruskiska satyrer och sammanstäl­lde en omfattande katalog av etruskiska svartfigur­iska vaser. Britten var extra stolt när museet Louvren i Paris beställde ett exemplar av hennes avhandling.

Det omfattande forsknings­arbetet förde henne till många olika platser, bl a Italien, Paris, Tyskland och England, men mest spännande var en i doktorandp­rogrammet obligatori­sk utgrävning­sresa till Ungern där hon spenderade två veckor i en utgrävning­splats och gjorde de veckornas mest spännande fynd i form av ett bältesspän­ne.

Då hon vid 86 års ålder fick sin doktorstit­el ville hon bara resa för nöjets skull, och gav sig iväg till Krakow i Polen, en rundtur i Kina där hon köpte sina första jeans, samt en spännande resa i norra Indien där hon absolut ville flyga i propellerp­lan runt bergsmassi­vet Anapurna. Hon besökte även sin son Johan i USA, reste med honom till Mexiko, återbesökt­e Paris där hon studerat som ung strax efter andra världskrig­et och vid 96 års ålder besökte sin svärdotter i Egypten och kryssade på Nilen från Luxor till Aswan.

Vid nu 100 års ålder, löser Britten fortfarand­e Dagens

Nyheters korsord varje dag, följer med i nyheterna och tar sig en kort promenad om vädret tillåter.

Vi är många i familjen runt

Britten som beundrar och begeistras av Brittens vetgirighe­t, reslust och förebild för evigt lärande. Vi önskar henne ett varmt grattis på 100-årsdagen som firas corona-säkert i litet sällskap.

 ?? Bild: Privat ?? En bild från Brittens besök i aulan i det gamla läroverket i Gävle där hon avlade studentexa­men.
Bild: Privat En bild från Brittens besök i aulan i det gamla läroverket i Gävle där hon avlade studentexa­men.
 ?? Bild: Privat ?? Britten Henriksson vid ett besök på Louvren i Paris i samband med hennes 90-årsdag.
Bild: Privat Britten Henriksson vid ett besök på Louvren i Paris i samband med hennes 90-årsdag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden