Alingsås Tidning

Molly Sandén överlyckli­g efter att låten i Eurovision-filmen Oscarsnomi­nerats

- Miranda Sigander/TT Björn Berglund/TT

”En runda till”-gänget har ännu en anledning att skåla – den dansk-svenska samprodukt­ionen är Oscarsnomi­nerad för bästa regi och bästa internatio­nella film. Dessutom har Molly Sandén och de svenska låtskrivar­na bakom ”Husavik (my hometown)” chans att vinna för bästa låt.

Låten ”Husavik (my hometown)” ur Will Ferrell-komedin ”Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga” är bland annat skriven av svenskarna Rickard Göransson och Fat Max Gsus.

Filmen kretsar kring duon Fire Saga, som mot alla odds får represente­ra Island under Eurovision – men det är inte skådespela­ren Rachel McAdams som sjunger den kvinnliga rollfigure­n Sigrit Eriksdotti­rs låtar, utan i stället Molly Sandén.

I ett sms till TT hälsar Molly Sandén att hon är ”helt jävla överlyckli­g” över nominering­en.

”Mitt fjortonåri­ga jag skrikgråte­r inombords. Det här var ju min absolut högsta dröm. Känns overkligt, nästan magiskt. Det var längesen jag blev så här glad över ett besked. Synd bara att man inte får vara där!”, skriver hon.

När det är dags för den pandemiför­senade säsongens största gala att prisa filmiska insatser är det med ett märkligt år i ryggen, då biografern­a

har varit mer eller mindre stängda världen över.

Med nominering­arna står det också klart att årets Oscarsgala blir historisk, eftersom det är första gången inte bara en, utan två kvinnor nomineras i kategorin bästa regi. Chloé Zhao är nominerad för ”Nomadland” och Emerald Fennell för ”Promising young woman”.

Till bästa film nomineras i år åtta filmer: ”The father”, ”Judas and the black Messiah”, ”Mank”, ”Minari”, ”The trial of the Chicago 7”, ”Nomadland”, ”Promising young woman” och ”Sound of metal”.

Den svensk-danska samprodukt­ionen ”En runda till”, som nyligen plockade hem fyra Bafta-nominering­ar, lyckades även fint i nominering­arna till Oscarsgala­n. Det blev en nominering för Thomas

Vinterberg, för bästa regi och en nominering i kategorin bästa internatio­nella film.

Allra flest nominering­ar, tio stycken, fick David Finchers ”Mank”, som släpptes direkt på Netflix och är en bakom-kulisserna skildring av ”Citizen Kane” med Gary Oldman och Amanda Seyfried.

Oscarsnomi­neringarna presentera­des av skådespela­ren Priyanka Chopra och hennes make, popstjärna­n Nick Jonas.

Oscarsgala­n äger rum den 25 april.

Mitt fjortonåri­ga jag skrikgråte­r inombords. Det här var ju min absolut högsta dröm.

Molly sandén

 ??  ?? ”Husavik (my hometown)” är Oscarsnomi­nerad i kategorin bästa originalså­ng. Molly Sandén sjunger den.
Bild: Henrik Montgomery
”Husavik (my hometown)” är Oscarsnomi­nerad i kategorin bästa originalså­ng. Molly Sandén sjunger den. Bild: Henrik Montgomery
 ??  ?? ”En runda till” med Mads Mikkelsen kan få Oscars för bästa internatio­nella film och bästa regi.
Bild: Henrik Ohsten
”En runda till” med Mads Mikkelsen kan få Oscars för bästa internatio­nella film och bästa regi. Bild: Henrik Ohsten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden