Alingsås Tidning

Beyoncé historisk Grammydrot­tning

- Martin Yngve/TT

G ramm y drottning enheter Beyoncé. Med fyra nya priser är superstjär­nan nu tidernas mest Grammybelö­nade sångare. Dessutom har tre svenskar belönats med statyetter under måndagsnat­tens gala.

Det blev en annorlunda Grammygala i Los Angeles, med enbart värden, komikern Trevor Noah, och de nominerade artisterna på plats i Staples Center. Men för en av musikvärld­ens mest berömda familjer blev det en storslagen festkväll.

Första pristagare blev nämligen nioåriga Blue Ivy Carter, som tillsamman­s med mamma Beyoncé vann en Grammy för årets bästa video. Prisregnet slutade inte där. Beyoncés duett med Megan Thee Stallion, ”Savage”, vann först årets rapframträ­dande och sedan årets raplåt.

Och när Beyoncé själv vann Bästa r&b-framträdan­de med ”Black parade” var stjärnans 28:e Grammy ett faktum. Ingen annan sångare har någonsin vunnit fler, och ingen kvinna oavsett titel.

– Jag är så stolt, så glad. Det har varit en så svår tid och som artist tycker jag att det är vårt jobb att spegla samtiden. Jag ville lyfta upp, uppmuntra och fira alla svarta drottninga­r och kungar som inspirerar och förgyller mitt liv, sade hon och tackade sin man, Jay-Z, och sina barn, och speciellt då Ivy Blue.

– Hon vann en Grammy i dag. Jag är så stolt över att vara din mamma.

De mest prestigefu­lla priserna gick även de till kvinnor, som dominerade galan.

Kvällens stora pris, årets skiva, gick för andra året i rad till Billie Eilish, nu för ”Everything I wanted”. Årets album gick till Taylor Swifts ”Folklore” och årets låt blev H.E.R:s ”I can’t breathe” – en låt om kampen för rättvisa och mot polisbruta­litet.

– Kom ihåg att det är vi som står

för de förändring­ar vi vill se, och den glöden vi hade inom oss under sommaren 2020, behåll den energin inom er, sade sångerskan i sitt tacktal.

För svensk del hade 22 musik

skapare chansen att vinna en eller flera statyetter, och visst fick galan svenska vinnare.

När Dua Lipa gick upp på scenen för att tacka för priset för årets popalbum kunde hon tacka en lång rad medhjälpar­e, bland dem Tove Lo. Och innan de stora priserna delats

ut hade Elias Näslin vunnit för John Legends ”Bigger love” i kategorin Bästa r&b-album och Rami Yacoub för sina insatser med Lady Gaga och Ariana Grandes ”Rain on me” i kategorin Bästa popduo/grupp.

Däremot blev det ingen Grammy för de elva blågula upphovsmän­nen bakom soundtrack­et till Will Ferrells ”Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga”, i kategorin Musik för visuell media prisades i stället ”Jojo Rabbit”.

Den första pristagare­n på den tv-sända delen av galan blev en nykomling som skulle återkomma ett par gånger: Megan Thee Stallion.

– Det har varit ett jäkla år men vi har tagit oss igenom det, sade hon och tackade Gud inför de få åskådarna på plats.

Bland andra vinnare märks veteraner som rapparen Nas och rockbandet The Strokes, som båda vann sina allra första Grammys, för Bästa rapalbum respektive Bästa rockalbum.

Jag ville lyfta upp, uppmuntra och fira alla svarta drottninga­r och kungar som inspirerar och förgyller mitt liv.

Beyoncé

 ?? Bild: Chris Pizzello ?? Beyoncé under Grammygala­n i Los Angeles, där hon tilldelade­s flera statyetter.
Bild: Chris Pizzello Beyoncé under Grammygala­n i Los Angeles, där hon tilldelade­s flera statyetter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden