Alingsås Tidning

Christer på Hemlyckan försörjer sig på sin hobby

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

För Christer Sjöbring, som driver Hemlyckan, upptas de flesta av dygnets timmar av arbete, vilket han inte har något emot.

Enligt Christer Sjöbring, som drivit Hemlyckan i tolv år, har suget efter gamla kvalitetsm­öbler aldrig varit så stort som nu. – Skulle jag få ge ett råd till den som vill starta eget så är det att starta en sådan här butik. Då kommer ni öka och öka.

Christer Sjöbring, uppvuxen på Hisingen, flyttade till Alingsås 1987 och började då arbeta på Meco Pak. Där var han kvar i hela 25 år innan han gjorde slag i saken och startade eget. Då hade han sedan ett antal år tillbaka, parallellt med sitt ordinarie arbete, sålt möbler han renoverat på Blocket.

– När jag märkte vart det var på väg med Meco Pak, som sedan flyttade till Polen, sade jag upp mig och bestämde mig för att köra på mitt. Jag har alltid gillat gamla saker och att renovera och laga.

Redan från början, då Christer började lägga ut annonser med renoverade möbler på nätet, märkte han att intresset var stort. Och det är fortfarand­e framförall­t på nätet som Christer säljer sina möbler och inrednings­detaljer. Företrädes­vis på Instagram.

– Det är glödhett. Jag skulle säga att över 90 procent av det jag säljer sker på Instagram, säger Christer.

Dock har han, under många år, även haft fysiska butiker. Först på Drottningg­atan, sedan på Plangatan, därefter på Färgaregat­an och nu, sedan ett år tillbaka, på Nygatan.

– Från början var tanken att bara vara på nätet. Lokalen på Drottningg­atan skulle bara vara ett förråd, men det blev ändå att vi började ha öppet på lördagar och sedan har det fortsatt så. Men jag har aldrig haft tid att ha öppet som en vanlig butik, för då finns ingen tid att göra arbetet med möblerna.

Som egen är man fri, men någon fritid har man inte

Sedan flytten till Nygatan har dock, ironiskt nog såhär i pandemitid­er, öppettider­na utökats. Det har bidragit till att Hemlyckan gjorde ett riktigt bra resultat även 2020, tror Christer.

– Min son har varit här så att jag kunnat ha butiken öppen. Jag tror också att flytten till den här lokalen bidragit till att jag faktiskt ökade 2020, för skyltfönst­ren här är suveräna. Sedan har även hemmafixan­det bidragit.

Samtidigt är intresset för gamla möbler större än någonsin, enligt Christer.

– Folk har fått upp ögonen för kvalitet, och man kan knappt hitta riktiga nytillverk­ade trämöbler idag. Mitt fokus är ju framförall­t förvarings­möbler och där finns ingen botten. Behovet verkar inte gå att mätta. Skulle jag få ge ett råd till den som vill starta eget så är det att starta en sådan här butik. Då kommer ni öka och öka.

Även om 2020 gick bra börjar nu pandemin märkas av även för Hemlyckan.

– Alla mina inköpskana­ler är i stort sett stängda. Jag har haft ett lager med grejer att ta av, men det börjar ta slut nu. Sommarsäso­ngen brukar vara den bästa för mig, men i år kommer jag inte kunna få tag i så mycket som jag behöver.

Att driva eget är inget åtta till femjobb. Christer ägnar oftast 16 av dygnets 24 timmar åt just arbete.

– Som egen är man fri, men någon fritid har man inte. Skulle jag göra detta åtta timmar om dagen skulle det aldrig gå runt. Men det är ju hur roligt som helst! Det är jäkligt kul att kunna försörja sig på en hobby, att leva på något man inte ser som ett arbete. Det blir aldrig helgledigt men det är fredagskän­sla jämt, brukar jag säga..

Du som drivit butik i Alingsås i många år – vad ser du som viktigt för en levande stadskärna?

– Det enkla svaret är parkeringa­r. De har ju byggts bort. Och även om alla säger att det finns 600 platser på Estrad så ska man ju hitta dit också, och det är inte så lätt eftersom det inte finns någon hänvisning till Estrad varken i stan eller när man kör in i stan. Sedan måste Systembola­get vara kvar i centrum. Det drar mycket folk till centrum.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Katrin Niklasson ?? Förvarings­möbler är det Christer sätter sitt främsta fokus på, men Hemlyckan har även plats för andra möbler och inrednings­detaljer.
Bild: Katrin Niklasson Förvarings­möbler är det Christer sätter sitt främsta fokus på, men Hemlyckan har även plats för andra möbler och inrednings­detaljer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden