Alingsås Tidning

Tvingas flytta för att ge plats åt bostäder

- Jenny Förander jenny.forander@alingsasti­dning.se

Bland företagen som i dag har sin verksamhet i kvarteret Förmannen 2 finns en stark oro för framtiden. – Det finns en anledning till att Alingsås ligger på plats 239 av 290 kommuner i företagsra­nkingen. Det är helt bedrövligt, säger Joel Sahl som driver Sahls bil.

Enligt Joel Sahl gapar flera lokaler redan tomma i kvarteret. Själv har han under flera års tid sökt efter en möjlighet att flytta sin verksamhet, men hittills utan framgång.

– Jag tycker att det är riktigt positivt att de vill bygga bostäder här. Enligt min syn på saken ligger de här ytorna mitt i ett bostadsomr­åde och är inte lämpliga för industrive­rksamhet. Med tanke på lokalernas beskaffenh­et borde Alingsåshe­m inte ens hyra ut dem, men jag vet ju att man inte har velat investera i och med att det har funnits andra planer för området, säger han.

Första gången han hörde talas om att det skulle byggas bostäder på platsen var redan för 15 år sedan.

– Sedan har det gått i olika vågor och nu har det blivit aktuellt igen, säger han.

Men även om han är positiv till att området omvandlas till bostäder är han starkt kritisk till hur företagarn­a behandlas. Under flera års tid har han haft otaliga kontakter med Alingsås kommun för att köpa mark att flytta sin verksamhet till.

2018 hade han till och med ett färdigt köpeavtal på 5 000 kvadratmet­er mark i Tomtered, men den gången föll det på att ytan var klassad som industrima­rk och Joel Sahls verksamhet klassas som handel.

– Jag ställde några enkla frågor till Plan- och byggkontor­et och plötsligt var det någon där som vaknade till, säger han.

Problemet med att hans verksamhet klassas som handel har förföljt honom sedan dess. Handel med bilar kräver stora ytor, vilket gör att den passar bättre i anslutning till annan bil- eller industrive­rksamhet.

– När jag sedan såg i Alingsås tidning att Bygg-Max skulle etablera sig på den tomten som jag hade varit på väg att köpa blev jag något förvånad. Vad sysslar de med om inte handel?

Det visade sig att detaljplan­en då ändrats för att omfatta handel, vilket hade blivit möjligt för att detaljplan­en blivit tio år gammal.

– När vi ställde frågan om det var möjligt att göra en ändring eller avsteg i den befintliga detaljplan­en fick vi blankt nej av den dåvarande bygglovsch­efen, då hade vi fått bekosta allt själva, säger Joel Sahl.

Han menar att kommunen i hans fall gick strikt efter hur Plan- och bygglagen, medan man i andra fall väljer att göra undantag.

– Det borde gå att göra vissa avsteg från en gällande detaljplan för att ge företag förutsättn­ingar att verka i kommunen. Alla företag måste ses ur samma synvinkel, stora som små. Sahls bil sysselsätt­er i dag åtta personer och bidrar med skatteintä­kter till Alingsås, säger Joel Sahl.

Han är själv uppvuxen i Alingsås och beskriver det som en fin stad som han vill vara med och bidra till. Samtidigt tycker han att företagskl­imatet måste prioritera­s för att staden ska kunna växa och bli mer attraktiv.

– Alingsås vill växa i antal invånare, men man kan inte bara skapa bostäder för inflyttnin­g om man inte har någon sysselsätt­ning. Jag vill inte flytta, en stor del av våra kunder är knutna till Alingsås, men om jag hade vänt mig till Vårgårda är jag övertygad om att min fråga hade lösts direkt, säger Joel Sahl.

Han har inga stora förhoppnin­gar

om att Alingsåshe­m ska kunna hjälpa honom att förflytta verksamhet­en till andra lokaler, men håller kontakt med kommunen för att försöka hitta en lösning.

– Jag måste lösa detta nu. Inom två år kan vi vara tvungna att flytta

Jag vill inte flytta, en stor del av våra kunder är knutna till Alingsås, men om jag hade vänt mig till Vårgårda är jag övertygad om att min fråga hade lösts direkt.

Joel Sahl

härifrån och det tar två år för mig att projektera och bygga något nytt, säger han.

Thomas Bågenfelt på

Bågenfelts Bil är en annan företagare som berörs och känner oro inför framtiden.

– Alingsåshe­m säger att det dröjer två år men att det kan gå fortare. Vart ska vi ta vägen? Det finns inga lokaler färdiga, säger han.

Med tanke på att det har talats om att bygga bostäder på platsen under många år tycker han att Alingsåshe­m borde ha haft tid att planera och bygga upp något nytt dit företagen kan flytta. Att de inte får någon informatio­n skapar rykten och oro, en del tröttnar på att vänta och flyttar sin verksamhet från kommunen.

– För min del kan jag flytta vart som helst, men det bästa skulle vara om man kunde samla många bilverksam­heter på ett ställe. Det tycker kunderna också. Att sprida ut de här företagen vore som att ta alla klädaffäre­rna i centrum och bara kasta ut dem på olika ställen. Jag skulle gärna se att Alingsåshe­m byggde upp industrilo­kaler med fack där man kan hyra in sig, säger Thomas Bågenfelt.

Lennart Johansson på

FLG:s bil- och mc-reparation­er har haft sin verksamhet i området i 35 år.

– Det finns nog inte någon här som tycker att det är positivt. Det har alltid varit småindustr­ier här och jag vet inte vart alla ska ta vägen, säger han.

Eftersom han inte har fått någon informatio­n från Alingsåshe­m tänker han att det nog dröjer ett bra tag innan frågan om att flytta ut blir aktuell.

– Det känns inte som att de har kommit så långt eftersom de inte har informerat oss, säger han.

Vad gör du när du inte kan vara kvar här?

– Det är ju besvärligt att flytta men det går ju. Jag kommer nog inte att lägga ner, säger han.

Måns Werner, projekt

och utveckling­schef på Alingsåshe­m, anser att staden vuxit ikapp kvarteret Förmannen 2 som nu omgärdas av bostadsbeb­yggelse på flera sidor.

– Det är en naturlig omvandling som vi nu vill pröva, säger han.

Att hyresgäste­rna inte fått mer informatio­n om projektet beror enligt Måns Werner delvis på corona som gjorde att man ställde in ett planerat informatio­nsmöte i somras. Men framför allt handlar det om att Alingsåshe­m väntar på att kommunen ska starta arbetet med detaljplan­en.

– Nu går alla och väntar. Det är svårt att väcka de här frågorna innan planarbete­t har startat, men vi planerar att starta en tätare kontakt med hyresgäste­rna under våren, säger han.

Han kan inte

ge något exempel på vart de nuvarande verksamhet­erna skulle kunna tänkas flytta.

– Det är en viktig fråga. Att vi hittar en bra lösning för dem är en förutsättn­ing för att projektet ska bli av. Det behövs antagligen flera olika lösningar där vi delvis kan vara till hjälp, säger Måns Werner.

Att sprida ut de här företagen vore som att ta alla klädaffäre­rna i centrum och bara kasta ut dem på olika ställen.

Thomas Bågenfelt

Vi planerar att starta en tätare kontakt med hyresgäste­rna under våren.

Måns Werner

 ??  ?? Bild: Jenny Förander
Bild: Jenny Förander
 ??  ?? Joel Sahl har i flera års tid försökt flytta sin verksamhet men kommunen har inte kunnat erbjuda någon ledig mark.
Bilder: Jenny Förander
Joel Sahl har i flera års tid försökt flytta sin verksamhet men kommunen har inte kunnat erbjuda någon ledig mark. Bilder: Jenny Förander
 ??  ?? Thomas Bågenfelt tycker att Alingsåshe­m borde ha kommit med förslag på lokaler dit verksamhet­erna kan flytta.
Thomas Bågenfelt tycker att Alingsåshe­m borde ha kommit med förslag på lokaler dit verksamhet­erna kan flytta.
 ??  ?? Enligt Måns Werner på Alingsåshe­m har staden vuxit ikapp industriom­rådet.
Enligt Måns Werner på Alingsåshe­m har staden vuxit ikapp industriom­rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden