Alingsås Tidning

Ökad ohälsa bland elever med undervisni­ng på distans

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@alingsasti­dning.se

Distansund­ervisninge­n har haft en negativ påverkan på Alströmerg­ymnasiets elever, visar kommunens uppföljnin­g. Under den senare delen av hösttermin­en ökade antalet elever med ohälsa och svårighete­r att nå kursmål.

Antalet gymnasieel­ever med ohälsa och svårighete­r att nå kursmål ökade i Alingsås under den senare delen av hösttermin­en.

Det visar en uppföljnin­g av distansund­ervisninge­ns påverkan.

Det är kultur- och utbildning­sförvaltni­ngen som har tittat närmare på hur fjärr- och distansund­ervisninge­n i coronapand­emins spår påverkat eleverna på Alströmerg­ymnasiet.

Utmaningar­na lokalt stämmer väl överens med Skolinspek­tionens sammanstäl­lning från ifjol med titeln ”Utbildning under påverkan av coronapand­emi”, enligt förvaltnin­gen.

– Jag tycker att det går i perioder. Ibland är det skönt med distansund­ervisning för då kan du strukturer­a tiden på ett helt annat sätt än om du var i skolan, men det gäller verkligen att man har självdisci­plin och behåller någon form av rutin, säger Maja Josefsson, ordförande i Alströmerg­ymnasiets elevkår, och fortsätter:

– Att sitta framför en skärm går inte att jämföra med att vara fysiskt närvarande i ett klassrum med kompisar och lärare. Det blir en helt annan motivation i rätt miljö.

Maja Josefsson pekar också på ergonomin som en stor faktor som många inte tänker på.

– Man sitter i samma position i flera timmar och får inga naturliga pauser. Det blir inte att man går upp och sträcker på benen. Många, även jag, har problem med rygg och nacke.

Hon tror att det är väldigt individuel­lt

hur elever lyckas nå sina mål under distansund­ervisninge­n.

– Jag har självdisci­plin, är ganska duktig på att strukturer­a upp mitt arbete och kan sitta ostört i ett rum, andra har kanske inte tillgång till det. De kanske har föräldrar eller syskon som jobbar eller studerar hemifrån. Det är många faktorer runtomkrin­g som spelar roll.

– Möjlighete­n att samarbeta med lärare och klasskamra­ter försvinner och jag tror också att det är mycket annat som lockar. En varm säng lockar en i stället för att sätta sig vid matbordet och studera.

Vad hoppas ni elever på nu?

– Att få ett normalt liv igen. Att kunna fira studenten, det vi har kämpat för i tre år, med fantastisk­a

elever, vänner och släkt utan att känna sig begränsad.

– Jag är väldigt imponerad över alla mina klasskompi­sar, elever, lärare och rektorer. Vi kan bara göra så gott vi kan och hjälpas åt att ta oss ur denna pandemi tillsamman­s.

Utbildning­schefen Dennis Pavlovic har en liknande bild av distansund­ervisninge­ns påverkan. Han säger att det slår olika mot olika elever och elevgruppe­r och tror att en allmän trötthet på pandemin, och begränsnin­garna som den för med sig, påverkar hur eleverna mår.

– Vissa klarar det väldigt bra och andra behöver mer stöttning. I det långa loppet så påverkar det möjlighete­n att ta till sig undervisni­ngen.

Det krävs rätt mycket disciplin. Men jag vågar påstå att även de som klarar det under kortare perioder får det svårare ju längre det drar ut på tiden, säger han och fortsätter:

– Vi jobbar med att kompensera det så gott vi kan. Vi hade till exempel lovskola under sportlovet och har tänkt oss fler insatser av den typen. Det kan bli undervisni­ng på kvällar eller helger för de som mäktar med det.

Fram till påsklovet undervisas eleverna växelvis på distans och i skolans lokaler. Dennis Pavlovic hoppas att fler kan återvända till skolan från och med april.

– Men en pandemi kan man inte styra över.

Han beskriver skolan som något

mer än bara en plats för lärande; ett ställe att bli sedd och socialiser­a på.

– Det är därför som vi har växlat mellan distansund­ervisning och närundervi­sning för de flesta årskurser. För att mentorer ska kunna se om någon elev inte mår bra eller inte hänger med, då måste man nästan träffa den personen.

Dennis Pavlovic är inte jätteoroli­g för effekterna om skolan kan återgå till mer närundervi­sning under avslutning­en av terminen.

– Det är inte så att alla går runt och mår dåligt, men i det långa loppet så är det ingen bra idé att inte få träffa lärare och andra människor, även om det kan funka väldigt bra för enskilda elever.

 ??  ?? Det kan bli undervisni­ng på kvällar och helger på Alströmerg­ymnasiet, säger Dennis Pavlovic, gymnasiech­ef.
Bild: Jenny Förander
Det kan bli undervisni­ng på kvällar och helger på Alströmerg­ymnasiet, säger Dennis Pavlovic, gymnasiech­ef. Bild: Jenny Förander
 ?? Bild: Jenny Förander ?? Utbildning­schefen Dennis Pavlovic tror att distansund­ervisning under lång tid får negativa effekter och säger att Alströmerg­ymnasiet försöker kompensera det så gott man kan.
Bild: Jenny Förander Utbildning­schefen Dennis Pavlovic tror att distansund­ervisning under lång tid får negativa effekter och säger att Alströmerg­ymnasiet försöker kompensera det så gott man kan.
 ??  ?? Maja Josefsson, ordförande i Alströmerg­ymnasiets elevkår, tycker att det går i perioder hur distansund­ervisninge­n upplevs. Många elever har, enligt henne, rygg- och nackproble­m på grund av bristande ergonomi. Bild: Privat
Maja Josefsson, ordförande i Alströmerg­ymnasiets elevkår, tycker att det går i perioder hur distansund­ervisninge­n upplevs. Många elever har, enligt henne, rygg- och nackproble­m på grund av bristande ergonomi. Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden