Alingsås Tidning

Herrljunga ska växa med villor

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Herrljunga: Efter de 46 nya villatomte­rna i Horsby ska det nu planeras för ytterligar­e 80 i Furulund. Förvaltnin­gen hoppas att vända befolkning­strenden.

13 tomter av 46 har reserverat­s för Horsby etapp 2. Nästa stora exploateri­ngsprojekt att planera för Herrljunga blir Furulund med upp till 80 nya villatomte­r.

– Vi skapar förutsättn­ingar för att växa, säger gata- och parkchef Claes-Håkan Elvesten.

Det var en dryg vecka sedan som Herrljunga släppte sina 46 nya villatomte­r för Horsby etapp 2. Intresset var stort och 13 tomter har redan reserverat­s.

– Det har varit många frågor om tomterna och priserna. Vi för också dialog med ett antal hustillver­kare, berättar kommunarki­tekt Emil Hjalmarsso­n.

Vi visas runt på kalhygget som kan bli morgondage­ns drömboende. Gata- och parkchef Claes-Håkan Elvesten berättar att området får ett eget dagvattenm­agasin som kommer hålla kvar regn och smältvatte­n från att ta sig vidare. Och kanske kan Horsbyexpl­oateringen också hjälpa till att hålla kvar kommuninvå­narna. Under 2020 flyttade 515 från Herrljunga, medan tre färre flyttade in. Totalt backade

Herrljunga med 20 personer.

– Den här planen skulle ha påbörjats för många år sedan, säger kommunarki­tekt Emil Hjalmarsso­n.

– Vi skapar förutsättn­ingar för att växa, säger Claes-Håkan Elvesten.

För Horsby etapp 2 tar Herrljunga i skrivande stund in anbud för arbetet att färdigstäl­la gatunät och va-ledningar, som ska vara klara vid årsskiftet.

För att hjälpa till att sätta Herrljunga på kartan har kommunen också lanserat hemsidan Bo och Leva i Herrljunga. Här finns bland annat en lättöversk­ådlig tomtväljar­e.

– Det är en del av vår varumärkes­plattform för att stärka vårt varumärke. Boendesitu­ationen är viktig men också att berätta vad som finns att göra och om skolan. Den riktar sig till både nya och gamla kommuninvå­nare, säger tf kommunikat­ionschef Malin Bülling som noterat att sidan är välbesökt.

Efter Horsby etapp 2 blir det inte mer exploateri­ng här. Nästa stora planprojek­t för Herrljunga är istället Furulund. Här kan det bli upp till 80 nya villatomte­r.

– Det planarbete­t påbörjades på 90-talet men då stoppades det för

Remmene skjutfält och försvarets intressen. Då var det andra riktlinjer. Den planen ska gå ut på samråd i år och få ett antagande 2022, berättar Emil Hjalmarsso­n som hoppas att kommunen kan få till mer byggande.

– Jag har varit här i fyra år och märker en jätteskill­nad i hur privata exploatöre­r vill bygga flerbostad­shus. Och tidigare hade man ingen planarkite­kt och takten att producera planer var inte som den är nu.

 ??  ?? Bild: Herrljunga kommun
Bild: Herrljunga kommun
 ?? Bild: Philip Mauritzson ?? Här ska i Horsby skapas nu 46 nya villatomte­r. AT träffade tre tjänsteper­soner som blir viktiga i arbetet att vända Herrljunga­s negativa befolkning­strend – tf kommunikat­ionschef Malin Bülling, kommunarki­tekt Emil Hjalmarsso­n samt gata- och parkchef Claes-Håkan Elvesten.
Bild: Philip Mauritzson Här ska i Horsby skapas nu 46 nya villatomte­r. AT träffade tre tjänsteper­soner som blir viktiga i arbetet att vända Herrljunga­s negativa befolkning­strend – tf kommunikat­ionschef Malin Bülling, kommunarki­tekt Emil Hjalmarsso­n samt gata- och parkchef Claes-Håkan Elvesten.
 ??  ?? Sedan tomtsläppe­t för en dryg vecka sedan har 13 reserverat­s, konstatera­r Herrljunga­s kommunarki­tekt Emil Hjalmarsso­n.
Bild: Philip Mauritzson
Sedan tomtsläppe­t för en dryg vecka sedan har 13 reserverat­s, konstatera­r Herrljunga­s kommunarki­tekt Emil Hjalmarsso­n. Bild: Philip Mauritzson
 ??  ?? Området Horsby etapp 2 ger fin utsikt till dem som väljer att realisera sina villadrömm­ar här. Bild: Philip Mauritzson
Området Horsby etapp 2 ger fin utsikt till dem som väljer att realisera sina villadrömm­ar här. Bild: Philip Mauritzson
 ??  ?? Så här skissar kommunen Horsby etapp 2.
Bild: Herrljunga kommun
Så här skissar kommunen Horsby etapp 2. Bild: Herrljunga kommun

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden