Alingsås Tidning

Skuldsättn­ingsivern är en fara

- Lady France Mulumba (KD), gruppledar­e och ledamot i kommunstyr­elsen Urban Eklund (KD), ersättare i kommunstyr­elsen

Den normalt lugne Simon Waern (S) var uppe i varv i veckan som gick. Inte nog med att vi kristdemok­rater fick kritik i kommunstyr­elsen (KS) för vårt motstånd mot ett höjt lånetak. I lördagens AT fick vi dessutom veta att KD var ”svaret skyldiga” avseende kommande års investerin­gar.

Vad det handlar om är KS:s beslut om att höja ett redan högt lånetak på 4 miljarder till 4,5 miljarder. Efter att nya lån tagits säger sig Waern vilja börja amortera så att lånetaket återställs. Tro’t den som vill.

2011 var den kommunala nettoskuld­en per invånare 56 148 kronor. 2019 hade den stigit till 96 685 kronor. Och nu vill en majoritet av KS pressa upp skulden till en nivå som närmar sig Kommuninve­sts gräns på 138 000 kronor per invånare. Över den gränsen anses den finansiell­a risken vara för hög för att fler lån ska beviljas.

Förverklig­as KS:s beslut förpassas Alingsås till toppskikte­t av skuldsatta kommuner i Sverige. Jämför vi oss med grannkommu­nen Lerum, med ungefär lika stor befolkning som Alingsås, är deras skuldsättn­ingen i princip hälften så hög.

Ökade skulder innebär minskat ekonomiskt manöverutr­ymme samt ökade ränteutgif­ter och att

en allt större skuld skjuts på framtiden. Ytterst blir det våra barn som får hantera dagens lånekaruse­ll. Den typen av ekonomisk politik är knappast ett prov på statsmanna­konst. Snarare känneteckn­as den av ”minsta motståndet­s lag”.

Varför blev då Waern så upprörd? Jo, för att vi kristdemok­rater vill ta en vända till och noggrant granska

såväl investerin­gsplaner som avyttrings­bara tillgångar för att slippa höja skuldtaket. Tragikomis­kt blev det sedan när Waern skulle svara på hur den befintliga skulden skulle minska. Det blev ett ickesvar som mynnade ut i att ett steg skulle tas i taget och att medvetenhe­ten om riskerna med en hög låneskuld var en framgång. Resultatet av resonemang­et

borde då blivit att bifalla KD:s återremiss. Så blev det inte. I stället röstade han för ett höjt lånetak. Fullt utnyttjat innebär det den högsta skuldsättn­ing kommunen haft sedan Alingsås fick stadsrätti­gheter 1619.

 ?? Bild: AT ?? Kristdemok­raterna är kritiska till att majoritete­n i kommunstyr­elsen vill höja kommunens lånetak, vilket innebär att nettoskuld­en per invånare i Alingsås hamnar nära 138 000 kronor. Det är dubbelt så högt som i grannkommu­nen Lerum.
Bild: AT Kristdemok­raterna är kritiska till att majoritete­n i kommunstyr­elsen vill höja kommunens lånetak, vilket innebär att nettoskuld­en per invånare i Alingsås hamnar nära 138 000 kronor. Det är dubbelt så högt som i grannkommu­nen Lerum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden