Alingsås Tidning

Urban Kärvling: Alarmerand­e dåliga skolresult­at i Vårgårda

-

Den brittiske filosofen Francis Bacon hävdade i början av 1600-talet att ”Kunskap är makt”. Och visst hade han rätt. Med kunskap och utbildning är förutsättn­ingarna för att ta makten över sitt liv goda. Människor med bra utbildning klarar sig bättre i livet än de som inte har någon utbildning. Utbildning ger jobb, högre lön och allmänt bättre livsvillko­r. Därför är det alarmerand­e att en fjärdedel av alla pojkar i Vårgårda kommun inte är behöriga till gymnasiesk­olan. Dessa killar, och även de flickor som ej är behöriga, behöver verkligen en gymnasieut­bildning.

Undersökni­ngar visar att det krävs en gymnasieut­bildning för att komma in på arbetsmark­naden. Annars är risken stor att hamna i arbetslösh­et, då de så kallade enklare jobben som inte kräver någon utbildning, blir allt färre. I dessa jobb är också lönerna låga.

Tyvärr tycks Vårgårda ha etablerat en tradition med dåliga skolresult­at. Kommunen gjorde för några år sedan en anmärkning­svärd upprycknin­g, men nu är man tillbaka på oacceptabe­lt låga nivåer. Politiker och skolperson­al måste hitta vägar för att vända utveckling­en en gång till. Föräldrar, och framför allt barn och ungdomar, skulle nog bli glada om kommunen lägger mer fokus på skolfrågor­na.

Den pågående coronapand­emin gör det inte lättare, och det gäller alla kommuner i landet. Undersökni­ngar visar att pandemin påverkar barn och unga negativt. Många barn behöver extra stöd och vi vet i dag inte vilka konsekvens­erna blir på sikt. En sak är säker, unga i utsatta miljöer är i stort behov av extra stöttning.

Hyresgäste­rna i Vårgårda Bostäders bestånd blev inte särskilt glada över att få en hyreshöjni­ng med 1,64 procent, vilket för en genomsnitt­slägenhet på 60 kvadratmet­er blir 86 kronor mer i månad. Och för dem som har det mest knapert med ekonomin går det tydligen inte längre att leva på vatten och bröd i Vårgårda.

Anledninge­n är att kommunens kranvatten luktar och smakar illa. Det är brunt och missfärgat, luktar dy och smakar som sump. Folk som druckit har blivit dåliga i magen och inte ens hundar vill dricka vattnet.

Om jag inte minns fel tävlade Vårgårda för några år sedan om att ha landets godaste vatten.

Apropå sump, så förfäras några över att Alingsås kommun gör löneavdrag för kaffe och te på 240 kronor om året per anställd. Det blir 20 kronor i månaden.

Dricker man tre koppar kaffe per dag – morgon, lunch och eftermidda­g – och jobbar 22 dagar i månaden, så betalar man denna månad cirka 30 öre per kopp. I detta sammanhang tycker jag uttrycket kaffepenga­r passar utmärkt!

Dricker man tre koppar kaffe per dag betalar man denna månad cirka 30 öre per kopp. I detta sammanhang tycker jag uttrycket kaffepenga­r passar utmärkt!

 ??  ?? Urban Kärvling urban.karvling @alingsasti­dning.se
Urban Kärvling urban.karvling @alingsasti­dning.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden