Alingsås Tidning

Alla måste ta sitt ansvar i klimatkris­en

- Alingsås Klimatgrup­p Jan Bondesson, Dagmar Gildebrand, Staffan Jacobsson

Varje fredag eftermidda­g på Lilla Torget demonstrer­ar medlemmar i Alingsås Klimatgrup­p, för behovet av att drastiskt minska utsläppen av koldioxid då världen är i en svår klimatkris.

Länsstyrel­sen i Västra Götalands ambition är att minska koldioxidu­tsläppen med 80 procent mellan

1990 och 2030. Det innebär att utsläppen i Alingsås kommun, enligt nationella emissionsd­atabasen, behöver minska med 4 140 ton per år mellan 2018 och 2030.

Alla utsläpp som Alingsås innevånare orsakar räknas inte in i dessa siffror, bland annat flygresor och importerad­e varor tillkommer.

För att kompensera för dessa och öka takten på minskninge­n av koldioxidu­tsläppen, så att det finns en liten chans att klara 1,5-gradersmål­et, föreslår vi att utsläppen minskas med 15 procent om året till att börja med.

Alla i världen måste ta sitt ansvar för att bland annat säkra barnens framtid. Alingsås kommun, dess företag och individer behöver därför agera kraftfullt nu.

Det innebär att kommunen behöver en ambitiös handlingsp­lan och att såväl kommun, företag, övriga organisati­oner som kommuninvå­nare behöver agera på ett sätt som prioritera­r den framtida nyttan för allt liv på jorden. Svåra frågor, globala frågor. Vi begränsar oss till Alingsås här.

I Klimatgrup­pen har vi många förslag, bland annat fossilfri kollektivt­rafik. I december 2020 beslutade kommunfull­mäktige att anta 9 av 20 klimatlöft­en inom satsningen ”Kommunerna­s klimatlöft­en”. Mål som ska uppnås under 2021.

Ett av målen är ”arbetssätt för årlig utsläppsmi­nskning, en koldioxidb­udget”. Vi är övertygade om att alingsåsar­e är intressera­de av detta. Engagera er, kom med idéer, ställ krav på kommunen. Stanna gärna till och prata när vi står på Lilla Torget varje fredag. Mycket står på spel och tillsamman­s kan vi skapa en dräglig framtida tillvaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden