Alingsås Tidning

Nya bostäder ska byggas på industrima­rk

- Jenny Förander jenny.forander@alingsasti­dning.se

Ett par hundra nya bostäder. Det kan bli verklighet när kvarteret Förmannen 2 i Bolltorp omvandlas från industriom­råde till bostadskva­rter. – Det kommer bli ett bra tillskott av bostäder, säger Cecilia Sjölin, planchef i Alingsås kommun.

I kvarteret Förmannen 2 bedrivs i dag ett knappt trettiotal olika verksamhet­er. Alingsåshe­m, som äger fastighete­n, vill i samarbete med TB-gruppen omvandla området till bostadsomr­åde.

Enligt ansökan om planbesked som Alingsåshe­m lämnat in till kommunen rör det sig om drygt

Cecilia Sjölin

200 bostäder i olika storlekar och upplåtelse­former. För att planerna ska kunna bli verklighet måste dock kommunen göra en ny detaljplan för området.

Först meddelade Cecilia Sjölin att det arbetet skulle dra igång till sommaren då det skulle finnas en tillgängli­g planarkite­kt på enheten. I förra veckan kom hon dock med nya besked.

– Vi hittade en liten lucka och kommer att teckna ett planavtal med Alingsåshe­m under mars månad. Planarbete­t startar då, säger hon.

Cecilia Sjölin räknar med att detaljplan­en ska kunna vara färdig under 2023.

– Vi har tittat på om området är lämpligt för bostäder och det anser vi att det är. Sedan gör vi en prövning av förutsättn­ingarna under planarbete­t, säger hon.

Hur höga hus det rör sig om kan hon inte svara på.

– Det kommer troligtvis inte enbart att handla om friliggand­e villor om det ska få plats 200 bostäder på 25 000 kvadratmet­er, men det är ju mycket småhus runt omkring så det kan inte vara allt för höga hus. Det måste anpassas till omgivninge­n, säger hon.

När kan de nya bostäderna stå färdiga?

– När detaljplan­en är antagen släpper vi projektet så det kan jag inte svara på. Den frågan får du ställa till Alingsåshe­m och TB-gruppen, säger Cecilia Sjölin.

Vart ska företagen som i dag har sin verksamhet på Förmannen 2 ta vägen?

– Det ansvarar Alingsåshe­m för. Kommunen har ont om ledig planlagd mark, men det finns ju andra aktörer. Alingsåshe­m och TB-gruppen kan äga lämplig mark.

Varför har kommunen ont om ledig planlagd mark?

– Det är ett högt tryck, det är många som vill etablera sig så den planlagda mark som har funnits har gått åt. Kommunen äger ganska mycket mark och vi ska prioritera att ta fram detaljplan­er för verksamhet­er. Kommunledn­ingen är medveten om detta och har höga ambitioner, men processern­a tar tid, säger Cecilia Sjölin.

Det kommer troligtvis inte enbart att handla om friliggand­e villor om det ska få plats 200 bostäder på 25 000 kvadratmet­er.

 ??  ?? På flera sidor om kvarteret är det redan bostadsomr­åden.
Bild: Jenny Förander
På flera sidor om kvarteret är det redan bostadsomr­åden. Bild: Jenny Förander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden