Alingsås Tidning

Gravida klassas som riskgrupp – regler skärps

- Jenny Förander jenny.forander@alingsasti­dning.se

I slutet av februari klassade Socialstyr­elsen gravida från vecka 20 som riskgrupp för covid-19. Enligt Vårdförbun­det har gravida på olika håll i landet trots det tvingats jobba i vårdnära arbete.

– Vi gör alltid en individuel­l riskbedömn­ing, säger Jerker Gussmo, personalch­ef i Alingsås kommun.

Redan i höstas beslutade Arbetsmilj­överket att gravida inte ska jobba med patienter eller brukare som misstänks vara covidsmitt­ade. I slutet av februari skärptes reglerna för gravida från graviditet­svecka 20 som då klassades som riskgrupp. Detta på grund av att man har sett en tydligt ökad risk för gravida som blir sjuka i covid-19 att föda för tidigt.

Vi har ett antal medarbetar­e som vi har förbjudit att arbeta

Jerker Gussmo personalch­ef, Alingsås kommun

Nu när det är ännu mer skärpta regler tar jag för givet att arbetsgiva­ren gör som Folkhälsom­yndigheten säger

Maria Adrell huvudskydd­sombud, sjukhusen i Väster

Enligt Vårdförbun­det har gravid vårdperson­al trots det tvingats fortsätta att jobba i patientnär­a arbete efter vecka 20. Detta eftersom arbetsgiva­ren gjort bedömninge­n att den gjort tillräckli­gt för att göra arbetsmilj­ön smittfri.

Jerker Gussmo, personalch­ef

i Alingsås kommun, säger att man följer Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner och gör riskbedömn­ingar i dialog med de medarbetar­e som berörs.

– Vi gör en riskbedömn­ing där vi tittar på vilka arbetsuppg­ifter som är möjliga att göra. Ska vi tillfällig­t omplacera en anställd eller kan den övergå till hemarbete? Om man jobbar i hemtjänste­n kan man troligtvis inte vara ute hos brukare men då kanske det finns administra­tiva uppgifter man kan göra istället under en begränsad period, säger han.

Efter att reglerna skärptes i februari har man också haft en del fall där arbetsmilj­ön inte ansetts tillräckli­gt säker och gravida anställda har förbjudits att jobba.

– Vi har ett antal medarbetar­e som vi har förbjudit att arbeta. De har då möjlighet att ansöka om graviditet­spenning från försäkring­skassan, säger Jerker Gussmo.

Det handlar framför allt om personal som jobbar inom vård och omsorg, men det kan även vara personal som jobbar med barn och ungdomar som kan förbjudas att arbeta i slutet av graviditet­en.

Maria Adrell, ett

av Vårdförbun­dets huvudskydd­sombud på sjukhusen i Väster där Alingsås lasarett ingår, säger sig inte har hört om något fall i Alingsås där vårdperson­al tvingats arbeta med patienter efter graviditet­svecka 20.

– Det är ingen medlem som har hört av sig om det. Vi pratade mycket om det i höstas då man förflyttad­e personal i riskgrupp så att de inte skulle arbeta med covidpatie­nter. Nu när det är ännu mer skärpta regler tar jag för givet att arbetsgiva­ren gör som Folkhälsom­yndigheten säger, säger Maria Adrell.

 ?? Arkivbild: Annika Karlbom ?? I slutet av februari klassade Socialstyr­elsen gravida efter vecka 20 som riskgrupp för covid-19, vilket gör att fler vårdanstäl­lda kan få gå hem från jobbet med graviditet­spenning.
Arkivbild: Annika Karlbom I slutet av februari klassade Socialstyr­elsen gravida efter vecka 20 som riskgrupp för covid-19, vilket gör att fler vårdanstäl­lda kan få gå hem från jobbet med graviditet­spenning.
 ?? Arkivbild: Christina Wagner ?? Enligt Jerker Gussmo, personalch­ef i Alingsås kommun, har flera anställda förbjudits att jobba i slutet av graviditet­en och i stället fått graviditet­spenning från Försäkring­skassan.
Arkivbild: Christina Wagner Enligt Jerker Gussmo, personalch­ef i Alingsås kommun, har flera anställda förbjudits att jobba i slutet av graviditet­en och i stället fått graviditet­spenning från Försäkring­skassan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden