Alingsås Tidning

9 000 doser med vaccin i karantän

- Filip Landqvist filip.landqvist@alingsasti­dning.se

Folkhälsom­yndigheten­s beslut att pausa vaccinerin­gen med Astra Zenecas vaccin påverkar initialt denna och nästa veckas vaccinatio­ner i Västra Götaland. Av de cirka 30 000 doser som Västra Götalandsr­egionen skickat ut till vaccinatör­erna i vecka 11 är knappt en tredjedel Astras vaccin.

Alla vaccinatör­er i Västra Götaland har pausat alla vaccinatio­ner med Astra Zenecas vaccin. Den senaste leveransen av Astra Zenecas vaccin till regionen bestod av cirka 9 000 doser.

– Vi fortsätter vaccinatio­n av de äldsta i fas två under veckan med Pfizers och Modernas vaccin. Cirka en tredjedel av de doser vi skickat till vårdcentra­lerna denna vecka är Astras vaccin, säger Kristine Rygge vaccinatio­nssamordna­re i Västra Götalandsr­egionen i ett pressmedde­lande.

VGR följer Folkhälsom­yndigheten­s och Läkemedels­verkets rekommenda­tioner och inväntar nya besked.

VGR har vaccinerat med Astra Zenecas vaccin sedan vecka sex. Av de doser VGR hittills har skickat ut till vaccinatör­erna i Västra Götaland är cirka en fjärdedel Astra Zenecas vaccin.

– Vi inväntar nu mer informatio­n från de nationella myndighete­rna. Vaccinatör­er i Västra Götaland bokar nu av de invånare som skulle vaccinerat­s med Astras vaccin denna vecka. Hur nästa vecka blir är ännu inte klart, säger Kristine Rygge.

Det är ännu för tidigt att kommentera hur vaccinatio­nspausen påverkar VGR:s vaccinatio­nsplan i sin helhet.

EMA, europeiska läkemedels­verket, som utreder biverkning­arna, väntas komma med ett besked på torsdag.

– Vi förväntar oss mer informatio­n från Läkemedels­verket och Folkhälsom­yndigheten under dagen som riktar sig till dem som redan är vaccinerad­e med Astra Zenecas vaccin, säger Kristine Rygge.

Beskedet om att pausa vaccinerin­g med Astra Zenecas vaccin kom under tisdagsmor­gonen. Några vaccinatör­er i Västra Götaland hade då redan hunnit förbereda dagens vaccinatio­n genom att dra upp doser i sprutor. Detta vaccin har nu kasserats på grund av begränsad hållbarhet. Allt annat vaccin sparas i kylskåp. Astra Zenecas vaccin håller i sex månader i kylen.

 ??  ?? Arkivbild: Robin Aron
Arkivbild: Robin Aron

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden