Alingsås Tidning

Yxman hotade polis: Åtalas för grovt hot mot tjänsteman

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

Trots flera uppmaninga­r från polis gav sig den yxbeväpnad­e mannen inte, i stället uppträdde han hotfull med sitt tillhygge. Nu åtalas han för grovt hot mot tjänsteman.

För snart tre veckor sedan larmades ett stort polisuppbå­d till Vårgårda efter att en yxbeväpnad person rört sig ute i centrala delar av samhället en sen kväll. När allmänhete­n slog larm hade gärningsma­nnen bland annat varit vid polisstati­onen och slagit sönder en kortläsare och en dörröppnar­e.

Först på plats i Vårgårda var en ensam uniformera­d polis i en civilmålad bil. Han körde efter den misstänkte mannen i gångfart för att observera honom.

När mannen vände om mot bilen hissade polisen ner sidorutan och identifier­ade, samtidigt som han skrek ”polis, släpp yxan och lägg dig ned”. Den uppmaninge­n lydde inte mannen som i stället ska ha uttalat sig hotfullt och rusat mot bilen med yxan höjd över huvudet.

– Då blev situatione­n obehaglig, säger polisen som i förhör menar att mannen måste ha förstått att det var polis han hade att göra med.

– Det känns uppenbart för mig att han förstod att jag var polis.

Ytterligar­e en polisbil dök upp på platsen, och från den gjordes det via högtalare försök att prata med gärningsma­nnen och få honom att ge upp. Han började då gå med yxan även mot den polisbilen. I förhör beskriver en av poliserna sina tankar om vad som skulle hända.

– Att han kommer att attackera oss och sätta yxan i bilen.

I båda fallen lyckades poliserna

backa undan sina bilar innan mannen kom fram till dem. Poliserna ansåg det mycket angeläget att få stopp på mannen då de bedömde honom som farlig för allmänhete­n. De försökte då tränga upp den yxbeväpnad­e mannen mot ett staket med en av polisbilar­na. Det var dock något som misslyckad­es. I det skedet ska minst en polis ha varit ur sin bil med draget tjänstevap­en. Den misstänkte lyckades dock fly från platsen.

Därefter hade polis svårt att lokalisera mannen, men de fick tips från en privatpers­on som sett en misstänkt person gå in i ett hus. På den aktuella adressen greps den misstänkte mannen relativt odramatisk­t. Han åtalas nu för grovt hot mot tjänsteman och hot mot tjänsteman efter utfallen mot poliserna. Åtalet omfattar även skadegörel­se på polisstati­onen.

Mannen, som sitter häktad, nekar till brott. Han har i förhör uppmanats att berätta om händelsern­a.

– Jag har inte så mycket. Jag har inget att berätta, säger han.

Han kommer att attackera oss och sätta yxan i bilen.

 ??  ?? Yxan hittades av en hundpatrul­l som sökte i centrala Vårgårda.
Bilder: Polisen
Yxan hittades av en hundpatrul­l som sökte i centrala Vårgårda. Bilder: Polisen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden