Alingsås Tidning

Rökskadad ost kan bli ostbågar

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Efter branden på Gäsene Mejeri diskuteras det på Facebook om de fyra ton ost som blivit rökskadad. Pizzaost, ostbågar eller biogas är tänkbara öden.

– Livsmedels­verket måste godkänna osten först, säger vd Claes Persson.

Det är på Facebooksi­dan ”Vi som lagrar ost” med 8 800 medlemmar som diskussion­en gått varm om vad som ska hända osten som påverkades av branden på Gäsene Mejeri i fredags. Det handlar om cirka fyra ton. I skrivande stund fanns 23 kommentare­r och många förskräckt­a och gråtande smileys.

Claes Persson reder ut ostens tänkbara öde.

– Det är fyra ton som inte är prima. Nu får Livsmedels­verket analysera

Det är fyra ton som inte är prima. Nu får Livsmedels­verket analysera osten och vi har också haft ett internt möte.

osten och vi har också haft ett internt möte, berättar han.

Osten skickas till myndighete­ns labb i Borås.

– Den slängs inte. I första hand handlar det om att osten ska vara prima. I andra hand om den är defekt, med en bismak men ändå tjänlig som livsmedel, då kan den bli pizzaost. Sen i tredje hand blir det smältost, då skickas den till Danmark och blir ostbågar. I fjärde hand blir det biogas i Vårgårda, säger Claes Persson.

Vad tänker du om att osten diskuteras?

– Haha, det är häftigt. Vi hade en tävling med Ica Maxi i Borås på sociala medier, och på fem timmar var det tusen som ville vinna. Gäseneost engagerar, konstatera­r Claes Persson som själv varit inne och kommentera­t i tråden på Facebooksi­dan ”Vi som lagrar ost”.

Att nå ut under pandemin är svårt, säger han.

– Sociala medier är ett nytt sätt att synas. Vi är en ganska liten aktör och vi marknadsfö­r oss mest genom bönder som gör demo i butik. Där hade vi 450 bokningar men nu har vi noll, på grund av pandemin.

 ??  ?? Claes Persson konstatera­r att Livsmedels­verkets utlåtande kommer att avgöra den rökskadade ostens fortsatta öde. Bild: Philip Mauritzson
Claes Persson konstatera­r att Livsmedels­verkets utlåtande kommer att avgöra den rökskadade ostens fortsatta öde. Bild: Philip Mauritzson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden