Alingsås Tidning

It-attack mot Herrljunga och Vårgårda

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

IP-adresser från Ryssland och Kina ligger bakom it-attacken mot Herrljunga och Vårgårda kommun. Läget bedöms som allvarligt med tanke på behovet av hemarbete.

– Det är inget bra läge i pandemin, säger IT-chef Jan Pettersson.

De två kommunerna meddelade under onsdagen att de drabbats av en så kallad DDOS-attack, vilket står för distribute­d denial of service. Det är en överbelast­ningsattac­k som påverkar tillgängli­gheten till de digitala systemen.

Flera ordinarie tjänster har påverkats och begränsade den service som kommunerna kan erbjuda. Vid 13.00 på onsdagen höll IT-chef Jan Pettersson en presskonfe­rens för att informera om hur de arbetar för att komma till rätta med problemen.

– Första attacken var 24 februari. Då införskaff­ade vi ett nytt avtal med utökade möjlighete­r att spåra attacker. Igår (tisdag) fick vi en ny belastning, berättar han.

Under onsdagen förnyades attackerna.

– 9:20 var en jättepeak. IP-adresser från Ryssland och Kina och flera andra länder har spärrats.

– Men de kan också köpa en svensk ip-adress och attackera från. Det är svårt för oss att skydda emot, säger Jan Pettersson som kallar situatione­n ”prekär”. Leverantör­en Tele 2 har fått ”finskruva” på it-systemen som är under kontinuerl­ig övervaknin­g.

Attackerna har påverkat på flera sätt. Dels har e-tjänster varit otillgängl­iga, dels har kommunpers­onal och elever haft svårt att jobba på distans.

– Det påverkar mer nu när vi har hemarbete. Det är ett ypperligt tillfälle för sabotörern­a. Jag tycker att det är relativt allvarligt och inget bra läge i pandemin.

Hur ser prognosen ut?

– Vi gör ytterligar­e justeringa­r och vi är nu i fas igen. Men systemen kan bli långsammar­e.

Kommunerna hälsar att om invånare har problem med till exempel e-tjänster så kan man ringa respektive kommunväxe­l, i Herrljunga 0513-17000 och i Vårgårda 0322-600600.

IT-attacker tycks bli vanligare, nyligen skrev AT om attacken som stoppade bland annat kommunfull­mäktige i Alingsås.

Vi gör ytterligar­e justeringa­r och vi är nu i fas igen. Men systemen kan bli långsammar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden