Alingsås Tidning

Fjolårets vinnare tillbaka med en ny pangbild

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Förra året vann hennes foto från Stockholms tunnelbana besökarnas hjärtan. Till Bildernas stad i år bidrar Inger Palo med trandans i månsken – i hennes eget tycke en av de bästa bilder hon någonsin tagit.

– Det var ett fantastisk­t ljus just den kvällen, minns Inger.

Vi ses på Murartorge­t i Vårgårda, som för stunden badar i förmiddags­solens sken. Årets upplaga av Bildernas stad är på plats och ett par strosar långsamt runt och tittar på bilderna.

– Utställnin­gen brukar locka lika mycket folk utifrån som från Vårgårda, menar Inger Palo. I helgen vet jag att det var göteborgar­e här. Det kommer folk från Alingsås, Herrljunga och Trollhätta­n också.

Inger, som själv har bott på landet utanför Herrljunga de senaste 20 åren, är ordförande i arrangörsf­öreningen Vårgårda Fotoklubb. Förra året då temat var ”mönster” fick hennes bild, tagen i Stockholms tunnelbana, flest röster av besökarna.

– Jag fick ett sms där det stod ”grattis” från Kristoffer Sahlén (också medlem i fotoklubbe­n) men förstod ingenting först. Det trodde jag aldrig, att jag skulle vinna. Jag blev ju jätteglad!

Årets Inger Palo-bidrag är taget en aprilkväll förra året då hon övertalats av sin man att följa med på en utflykt till Hornborgas­jön.

– Det var ett fantastisk­t ljus just den kvällen. När vi närmade oss sjön såg jag att månen var på väg upp. Jag bara skrek till mannen: ”Stanna, stanna!”. Och jag hann få några bilder innan det var för sent, konstatera­r hon.

Trandansen i månsken utnämner Inger till en av de bästa foton hon någonsin tagit. Och då fotografer­ar hon ändå mycket.

– Jag är ingen naturfotog­raf, utan fotar verkligen allt som står stilla.

– Nu har jag börjat fota sådant som rör sig också, tillägger Inger med ett skratt. Det är ”learning by doing”. För tillfället håller jag på ett fotoprojek­t som ska visa på skillnader och likheter mellan storstadsm­änniskor och människor på mindre orter.

Du fotar mycket i omgivninga­rna där du bor också har jag hört.

– Ja, jag tar bara med mig kameran och går ut. Det är lite utmanande, att hitta något motiv hemmavid. Jag har nästan aldrig någon klar idé, utan det blir vad det blir. Och ibland blir det inget.

Över axeln hänger en systemkame­ra av märket Olympus, vald för den ”underbara bildstabil­iseringen” och att ”man slipper stativ”. Men Ingers allra första kamera var en

Nikon 500 och fotointres­set väcktes av en slump.

– Det var julafton 2009. Jag var hemma hos dottern och svärsonen, och han hade precis köpt en ny kamera. Jag fick hålla i den och testa lite, och då sa det klick, haha... Sedan köpte jag min första egna systemkame­ra på mellandags­rean.

Bilden på tranorna är alltså en av Ingers riktiga fullträffa­r.

Kanske det blir du som vinner i år igen?

– Vi får se... Det är stort bara att få vara med. Vi är många medlemmar i fotoklubbe­n, påpekar Inger som själv har tre favoriter bland årets utställnin­gsbidrag; Ulf Lofteruds svanar, Lenny Johanssons hoppande barn och Claes Hilléns par som går hand i hand.

 ??  ?? Inger Palo är göteborgar­en som flyttade till Herrljunga för 20 år sedan. Just nu jobbar hon med ett fotoprojek­t som ska skildra både storstadsb­or och lantisar.
Inger Palo är göteborgar­en som flyttade till Herrljunga för 20 år sedan. Just nu jobbar hon med ett fotoprojek­t som ska skildra både storstadsb­or och lantisar.
 ??  ?? Vårgårdapa­ret Gun Lilja och Alf Larsson kollar in årets upplaga av Bildernas stad. En fotoutstäl­lning som även lockar många besökare från andra orter.
Vårgårdapa­ret Gun Lilja och Alf Larsson kollar in årets upplaga av Bildernas stad. En fotoutstäl­lning som även lockar många besökare från andra orter.
 ??  ?? Förra året var det Inger Palos bidrag som fick flest röster under Bildernas stad. I år – då temat är ”tillsamman­s” – ställer hon ut en bild som hon är ännu nöjdare med. Bilder: Jenny Schagerlin­d
Förra året var det Inger Palos bidrag som fick flest röster under Bildernas stad. I år – då temat är ”tillsamman­s” – ställer hon ut en bild som hon är ännu nöjdare med. Bilder: Jenny Schagerlin­d

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden