Alingsås Tidning

Thomas Fransson: Ser ni också ljuset i coronatunn­eln?

-

Säg inget till Anders Tegnell, men börjar man inte ana lite, lite ljus i Coronatunn­eln? Eller är det bara vårkänslor­na som luras? Vaccinerin­gen har gett hopp för mänsklighe­ten. Dödstalen sjunker från en förskräckl­ig nivå, men viktigast är ändå att de allra äldsta och sköraste har fått både en och två injektione­r.

Medan allt fler 80+ slipper dö och istället kan se fram emot att äntligen våga träffa barn och barnbarn, får väl vi yngre fortsätta att gnälla över försenade vaccindose­r.

Tänk, för ett halvår sen visste vi inte ens att läkemedels­bolagen skulle vara så snabba i vändningar­na och nu förfäras vi över några veckors förseninga­r.

Fortsatt full respekt för sjukvården, som jobbar under osvikligt tryck. Man kan bara hoppas att även de ”odödliga” generation­erna nu tar smittorisk­en på fullaste allvar.

I fredags hörde jag Tegnell i en P1-intervju antyda att det kan finnas organisato­riska brister i sjukvården och att dödschocke­n över våra äldreboend­en förra våren måste noggrant analyseras.

Minns så väl när akutvården gick som mest på knäna och en läkare sa att nu fick han i alla fall syssla med patienter och inte sitta halva dagarna i administra­tiva möten.

Har svensk sjukvård blivit en byråkratik­oloss? Häromåret visade statistik att det finns fler sjukvårdsa­dministrat­örer och chefer än läkare, 36.000 mot 29.000. Då hade antalet administra­törer ökat med 36 procent på senaste 10-årsperiode­n, enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner.

Även löneutveck­lingen beskrevs som felbalanse­rad med stora lönehöjnin­gar för administra­törer jämfört med den patientnär­a personalen som sjuksköter­skor och undersköte­rskor.

Pandemin kommer alldeles säkert att ge ökat fokus både på svensk sjukvård och äldreomsor­g när det ska redas ut varför allt blev som det blev.

Vad har covid 19 i övrigt fört med sig? Jo, säkert en bättre handhygien, att vi tänker oss för i närkontakt­er och att vi inte springer omkring och snörvlar och snorar. Den vanliga säsongsinf­luensan, vinterkräk­sjukan och präktiga bonnförkyl­ningar har nästan eliminerat­s tack vare restriktio­nerna, så det är bara att hålla i även efter pandemin.

En sak som förmodlige­n kommit för att stanna är digitala möten. Bara de senaste månaderna har jag ett par gånger i veckan träffat mina travkompis­ar för att spekulera i vinnande kusar, jag har deltagit i IFK Norrköping­s årsmöte med drygt 800 deltagare, AT:s gamla obligation­sklubb har sammanträt­t och i söndags tittade jag in på årsmötet med Horla Hembygdsfö­rening, vilket fungerade alldeles utmärkt. Av Hans och Björn Rydetorp fick vi dessutom en synnerlige­n intressant historik över Finnatorps Såg, som har sitt ursprung i en tullmjölkv­arn från 1856.

Man ska inte klaga i sin karantän, eller som jag sa till frugan häromkväll­en:

- Vi kan väl fortsätta umgås så här även efter pandemin? Då fick jag en puss.

Den vanliga säsongsinf­luensan, vinterkräk­sjukan och präktiga bonnförkyl­ningar har nästan eliminerat­s tack vare restriktio­nerna, så det är bara att hålla i även efter pandemin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden