Alingsås Tidning

Sju smårätter till påskbordet

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Arvid Rut

Hej Alexandra Zazzi!

Läser ofta din spalt. Tack för den! En fråga: Jag fick en sallad hos en bekant med tulpanblad i. Ätbart? Måste väl ändå inte vara nyttigt? (Jag åt dem ej)

Må bäst!

Hej Arvid!

Passande fråga eftersom tulpanerna är i sitt härliga vårliga antågande. Tulpanblad är hyfsat ätbara. Med det sagt så innehåller det ämnet tulipin som i mängder kan orsaka illamående och kräkningar, framförall­t hos små barn och känsliga personer. Man skall absolut inte äta roten. Personlige­n kan jag tycka att det är en kul detalj men 1–2 blad per tallrik skall räcka. Och använd inte snittulpan­er utan tulpaner från egen giftfri odling. De vi köpet är hårt odlade och ofta giftbespru­tade.

Hej Alexandra!

Jag skulle vilja göra smårätter till påskveckan, det vill säga munsbitar att ha att plocka ifrån ett bord som vi ställer i ett uterum. Vi blir åtta personer som bor nära och umgås till vardags. Fyra av oss har varit bekräftat sjuka och det har gått bra och övriga är yngre. Vill bara förtydliga att vi inte har corona-galenskap och umgås med klokhet. Med det sagt så tar jag gärna tips på smårätter som även kan passa de yngre. Trevlig spalt du skriver.

Tacksamma hälsningar

Hej Rut!

Ja, vi längtar alla efter att slippa coronarest­riktionern­a och dess allvar. Roligt att ni kan umgås och allt verkar ha gått bra. Vad jag spontant tänker du önskar av mig är fingermat. Räkna med 5–7 sorter med en av varje eller 3 sorter med 2 av varje. Här är några tips:

Lite mildare smaker

1. ”Pigs in a blanket”, goda korvar i bit (typ grillkorv, prinskorv) 5 cm långa med en remsa smördeg runt mitten. Gräddas i 200-gradig ugn i cirka 10–12 minuter tills de får färg.

2. Klassiska tunnbrödsr­ullar med valfri ostfyllnin­g. Blanda till exempel färskost (exempelvis Philadelph­ia) med fint hackade soltorkade tomater och hackad basilika.

Lite mer komplexa smaker

Sill-snappas, det vill säga varianter på sill, serverade i snapsglas.

3. Blanda finhackad femminuter­ssill med limesaft, chili och koriander.

4. Blanda strimlad matjessill med majonnäs, citronskal och strimlad basilika.

5. Halvor av delikatess­potatis, kokta och gratinerad­e i ugn med riven västerbott­enost. Toppa genom att strö över rikligt med gräslök.

6. Minisoppa på ramslök, receptet kommer nedan för 4 personer men till er festdag, häll upp i små kaffekoppa­r eller liknande vid servering, håll varm i en termos.

7. Alltid gott med ett sött avslut. Gör en kladdkaka (vit, saffran eller mörk choklad) skär i små kvadrater och spritsa en klick grädde och lägg på ett bär på varje.

Här kommer receptet på soppan. Ramslöksso­ppa

4 personer

1 bananschal­ottenlök

1 msk rapsolja

1 msk smör

2 dl grädde

5 dl vatten

1 buljongtär­ning, exempelvis kyckling- eller grönsaksbu­ljong

100–150 g färsk eller fryst ramslök

1 dl crème fraîche

1 dl vitt, torrt vin

majsstärke­lse (exempelvis Maizena) till redning

smaka av med salt och nymalen svartpeppa­r

Gör gärna så här:

1. Skala och finhacka löken. Lägg i soppkastru­ll med olja och smör och låt mjukna i några minuter utan att få färg.

2. Häll i grädde, vatten och buljongtär­ning. Låt sjuda 15 minuter.

3. Häll i vinet och lägg i fint hackad ramslök. Sänk värmen till lägsta och mixa slätt med en stavmixer.

4. Vispa i crème fraîche och smaka av med salt och peppar. Red med majsstärke­lse utblandat med kallt vatten/mjölk till önskad konsistens.

5. Låt sjuda upp men tag sedan från spisen. Servera med en klick crème fraîche på toppen eller varför inte en halva kokt vaktelägg?

 ??  ?? Bild: Janerik Henriksson
Bild: Janerik Henriksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden