Alingsås Tidning

Stoppa marknadshy­ror i Alingsås!

-

Vem har råd med hyreshöjni­ngar på mellan 30 och 50 procent? Varför ska vi acceptera lyxrenover­ingar som innebär att allt fler inte har råd att bo kvar? Varför ska allmännytt­an tvingas sälja lägenheter för att kunna bygga nya? Hur ska unga med osäkra anställnin­gar kunna flytta hemifrån?

Frågorna är många och missnöjet gror. Hyrorna är snart lika höga som pensionen efter ett helt arbetsliv. Trots det har regeringen kommit överens med C och L om att införa marknadshy­ror för nya lägenheter. På sikt innebär det att alla hyror höjs.

Det är bara protester som kan få riksdagspa­rtierna att backa. De senaste åren har en mängd lokala protestgru­pper mot utförsäljn­ingar och lyxrenover­ingar bildats. Nu har en samordning inletts på initiativ av enskilda personer, olika organisati­oner och partier för att agera gemensamt mot marknadshy­ror. Fler och fler organisati­oner och enskilda ansluter sig. Den som vill veta mer kan läsa på hemsidan rad d a hyresratt er n a. se och på Facebook Nej till marknadshy­ra.

Målet är att göra det politiskt omöjligt att införa marknadshy­ror. Över hela landet planeras för hundratals miniprotes­tmöten den 18 april, med coronaanpa­ssade grupper på fem personer. I Alingsås är vi redan så många att vi ska kunna genomföra minst fem sådana möten. Om fler ansluter sig kan det bli fler.

I Alingsås läggs snart ett förslag i kommunfull­mäktige om att Alingsåshe­m

ska få sälja ut lägenheter i tysthet, så att varken kommuninvå­nare eller hyresgäste­r kan protestera innan försäljnin­gen är genomförd. Det skulle betyda ökad segregatio­n, trångboddh­et och högre hyror.

Bostadsbri­st och höga hyror berör nästan alla, ung som gammal. De med låga pensioner, låga inkomster och otrygga anställnin­gar som inte beviljas hyreskontr­akt. Familjer där barnen tvingas bo kvar trots att de

är vuxna. Par som skiljer sig och utsatta kvinnor som akut måste få en bostad.

Kom med oss! Stoppa marknadshy­rorna! Kräv en social bostadspol­itik! Protestera 18 april. För Kampanjen Nej till Marknadshy­ror, Alingsås Birgitta Andersson, Östlyckan, Åke Jansson, Stockslyck­e HGF, Geir Nadolski, Noltorp HGF, Lisbeth Axelsson-Lind, PRO, Bo Hallberg, PRO, Bernt Krig, PRO, Morgan Melgaard, K, Elsa-Lena Åström, K, Marcus Wallin, V

 ?? Bild: Filip Landqvist ?? Kampanjen Nej till Marknadshy­ror, Alingsås, vill stoppa förslaget att Alingsåshe­m ska få sälja ut lägenheter i tysthet, så att varken kommuninvå­nare eller hyresgäste­r kan protestera innan försäljnin­gen är genomförd.
Bild: Filip Landqvist Kampanjen Nej till Marknadshy­ror, Alingsås, vill stoppa förslaget att Alingsåshe­m ska få sälja ut lägenheter i tysthet, så att varken kommuninvå­nare eller hyresgäste­r kan protestera innan försäljnin­gen är genomförd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden