Alingsås Tidning

Herrljunga­elever särbehandl­as: ”Jag vill inte gå på en orättvis skola”

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Ett 30-tal elever på Kunskapskä­llans introdukti­onsprogram i Herrljunga får inget fritidskor­t. Anledninge­n är att de inte ingår i gymnasiets marknadsfö­ringsstrat­egi.

– Jag vill inte gå på en skola som är orättvis, man tappar motivation­en, säger Cassandra Lennartsso­n, elev på introdukti­onsprogram­met.

Som elev på ett av Kunskapskä­llans nationella program får man tillgång till ett fritidskor­t från Västtrafik. Kortet gäller under lov, helger och eftermidda­gar och ger eleverna möjlighete­n att resa var de vill i hela Västra Götaland.

– Vi ser det som en marknadsfö­ringsinsat­s att få ungdomar att stanna kvar i Herrljunga. Det bestämdes för fyra eller fem år sedan att vi ska ge eleverna som söker hit ett fritidskor­t så att de får möjlighete­n att komma ut och röra på sig, säger Thereze Gunnarsson, rektor på Kunskapskä­llan.

Cassandra Lennartsso­n har sedan drygt ett år tillbaka pluggat upp sina betyg. Hon är en principfas­t tjej och tycker inte det är rättvist att eleverna på introdukti­onsprogram­met blir utan fritidskor­t.

–Hade jag haft ett fritidskor­t hade jag åkt någonstans bara för att komma hemifrån. Introdukti­onsprogram­met är också ett program, lika mycket som de andra, säger Cassandra Lennartsso­n som i samband med familjens kommande flytt till Vårgårda har valt att fortsätta sina studier på Sundlergym­nasiet.

Familjen Lennartsso­n har länge undrat varför eleverna på introdukti­onsprogram­met inte får fritidskor­t. Thereze Gunnarsson menar att det hänger ihop med det fria skolvalet. De elever som söker

till ett nationellt program kan söka sig till andra gymnasiesk­olor i andra kommuner. Samtidigt är det praxis att de elever som går introdukti­onsprogram­met ska gå i hemkommune­n.

Cassandra har sedan några år tillbaka kämpat med studieresu­ltat och mot psykisk ohälsa. Mamma Therese berättar om hur Cassandra flera gånger har kommit hem och varit upprörd över att inte ha samma möjlighet som hennes kompisar på de nationella programmen.

– Det är en särbehandl­ing och som vårdnadsha­vare får jag en känsla att eleverna på introdukti­onsprogram­met inte är lika mycket värda. Jag hade velat veta om det står något

om detta i skolans likabehand­lingsplan, säger mamma Therese.

Kunskapskä­llans rektor Thereze Gunnarsson anser inte att frågan om fritidskor­ten kan kopplas till kommunens och skolans likabehand­lingsplan. Hon påtalar istället att eleverna på introdukti­onsprogram­met har flera lärare och får frukost varje morgon, något de andra eleverna inte får.

– Eftersom det inte handlar om att vi behandlar våra elever annorlunda utan det är en marknadsfö­ringsinsat­s för att få elever hit ser jag inte någon koppling till likabehand­lingsplane­n, säger Thereze Gunnarsson.

Cassandras mamma Therese tycker att Kunskapskä­llans beslut

trycker ned de elever som kanske redan mår dåligt.

– Jag har tackat nej flera gånger när mina kompisar från de andra programmen har frågat om jag vill åka någonstans efter skolan. Nu har de slutat fråga om jag vill följa med, säger Cassandra.

På frågan om det finns en risk att elever på introdukti­onsprogram­met kan bli hemmasitta­nde hänvisar Thereze Gunnarsson till pandemin och att man i dessa tider ska stanna hemma.

Eleven i fråga menar att studiemoti­vationen drabbas och att man blir hemmasitta­nde eftersom man inte har samma förutsättn­ing som de andra. Vad tycker du om det?

– Jag har inte någon kommentar om det. Det är upp till varje elev att hitta sin egen studiemoti­vation och de kan inte grunda sina studier på ett fritidskor­ts vara eller icke vara, säger Thereze Gunnarsson.

I ett mejl efter intervjun skriver Thereze att det är första gången någon ifrågasätt­er läget med fritidskor­ten och att det kanske finns anledning att titta över satsningen.

Jag hade velat veta om det står något om detta i skolans likabehand­lingsplan.

Therese Lennartsso­n mamma

 ?? Bild: Matilda Falk ?? Familjen Lennartsso­n ska inom kort flytta till Vårgårda. På grund av den orättvisa behandling­en har Cassandra valt att mitt i terminen byta till Sundlergym­nasiet.
Bild: Matilda Falk Familjen Lennartsso­n ska inom kort flytta till Vårgårda. På grund av den orättvisa behandling­en har Cassandra valt att mitt i terminen byta till Sundlergym­nasiet.
 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ?? Thereze Gunnarsson, rektor för Kunskapskä­llan i Herrljunga, skriver i ett mejl att det är första gången på över fyra år någon ifrågasätt­er fritidskor­ten.
Bild: Jenny Schagerlin­d Thereze Gunnarsson, rektor för Kunskapskä­llan i Herrljunga, skriver i ett mejl att det är första gången på över fyra år någon ifrågasätt­er fritidskor­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden