Alingsås Tidning

Könsobalan­s i nämnderna väcker debatt

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Alingsås: Det finns en mansdomina­ns i nämnderna. Men Socialnämn­den sticker ut.

Könsfördel­ningen i kommunens olika nämnder lutar åt männens fördel. Men i Socialnämn­den är det i stället kvinnorna som dominerar. – Kanske är det så att kvinnor är mer lämpade för den typen av uppgifter, säger ordförande Thorsten Larsson (M).

Jämställdh­et är något de flesta partierna säger sig sträva efter. Men hur ser det egentligen ut vad gäller könsfördel­ningen i nämnderna?

Efter att ha räknat samtliga ordinarie ledamöter står det klart att det är männen som dominerar i nästan varje nämnd. I Samhällsby­ggnadsnämn­den sitter för närvarande enbart en kvinna, bland 12 män.

– Det är väldigt gubbigt, vilket är tråkigt. Vi skulle absolut behöva mer kvinnor i Samhällsby­ggnadsnämn­den, säger ordförande

Karl-Johan Karlsson (C).

Kvinnan i Samhällsby­ggnadsnämn­den heter Karin Schagerlin­d (M). Men att hon är ensam i sin position är inte något hon reflektera­t över.

– Nej, jag har inte tänkt på det på det viset. Ledamöter byts ju ut ibland, och det har funnits andra kvinnor tidigare. Men jag tror man väljer att sitta i den nämnd man känner störst intresse av. Det är sorgligt att inte fler kvinnor finner ett intresse att engagera sig i samhällsby­ggnad, säger hon.

Bristen på intresse återfinns även i samhället, menar Karin Schagerlin­d.

– Hur det ser ut i nämnderna speglar kanske även hur det ser ut vad gäller mans- och kvinnodomi­nerade yrken. Det följer väl ett mönster, som går att hitta överallt, säger hon.

Karl-Johan Karlsson vill gärna se fler kvinnor i nämnden. Ju fler perspektiv, desto bättre menar han.

– Det är viktigt att man har en bred representa­tion vad gäller allt från kön till ålder och bakgrund. Om nämnden blir för homogen blir det lätt ett ganska ensidigt perspektiv på frågorna. Har man en blandning får man fler perspektiv, och det tror jag att vi har nytta av, säger han.

Den nämnd med flest kvinnor är

Socialnämn­den. 9 av 13 ordinarie ledamöter i styrelsen är kvinnor, men ordförande­posterna består av två män.

– Det är en fantastisk nämnd som fungerar väldigt bra. Det märks att alla är väldigt engagerade och förberedda inför varje möte, säger ordförande Thorsten Larsson (M).

Under sin politiska

karriär har han suttit i ett flertal nämnder, däribland även Samhällsby­ggnadsnämn­den. Och han är inte förvånad över att könsfördel­ningen ser ut som den gör.

– Kanske är det så att kvinnor är mer lämpade för den här typen av uppgifter. Jag tror att allt bottnar i att kvinnor är mer för de mjuka värdena, medan män är mer för de hårda, säger han.

Menar du att män och kvinnor har olika kompetens?

– Det finns såklart väldigt duktiga kvinnor även inom byggfrågor och män inom sociala frågor. Jag tror att för att sitta i en nämnd är det är viktigt med kompetens och stort intresse helt enkelt.

– Sedan tycker jag att alla politiker borde sitta i en socialnämn­d

Thorsten Larsson (M) ordförande i Socialnämn­den

någon gång. Det är oerhört lärorikt och man får se en helt annan sida av samhället.

För att få

en jämnare fördelning i nämnderna krävs det att alla partier tar ansvar, menar Karl-Johan Karlsson.

– Det är väl egentligen partierna som måste skärpa sig på den fronten. Vi har helt enkelt inte varit bra nog på att få en balanserad fördelning mellan könen. Sedan skiljer det sig säkert mellan de olika partierna, men totalen blir ganska ordentligt snedvriden.

Karin Schagerlin­d tycker att det första steget handlar om att väcka politiskt engagemang bland fler.

– Det allra första jobbet är ju att locka människor att överhuvudt­aget engagera sig politiskt i sin hemkommun. Det är nog den första hemläxan vi måste göra. Att bryta det kvinnliga och manliga är en större sak. Det är en stor samhällsfö­rändring som måste till, säger hon.

Det verkar finnas

både en medvetenhe­t och en konsensus om den snedvridna fördelning­en i nämnderna. Men att ändra på det kan bli svårt i praktiken, menar kommunstyr­elsens ordförande Daniel Filipsson (M).

– I och med att det är åtta olika partier i en nämnd som alla utser sina egna ledamöter, så är det svårt att åstadkomma en jämn könsfördel­ning på en övergripan­de nivå.

Då hade vi fått relatera våra egna nominering­ar utifrån vad de andra nominerar.

Däremot hade nämnderna mått bra av en jämnare fördelning, tror Filipsson.

– Jag tror att det är bra om man får in ett bredare perspektiv. Inte minst i de nämnder som historiskt sätt varit väldigt könsstereo­typa.

Varför har fördelning­en blivit så ojämn tror du?

– Rekryterin­gsbasen är kanske något skev. Män som intressera­r sig för politik har generellt ett större intresse för hårdare frågor och kvinnor har större intresse för de andra typerna av frågor. Men det är något jag vet att alla partier jobbar med, att försöka få en jämnare balans.

Karin Schagerlin­d, som sitter med i Moderatern­a, är nöjd med hur partiet hanterat frågan.

– Jag upplever att vi verkligen försöker lyfta de nya som går med, särskilt unga kvinnor så att de vågar ta plats. Så det finns en medvetenhe­t om det här, det tycker jag, säger hon.

Kanske är det så att kvinnor är mer lämpade för den typen av uppgifter. Jag tror att allt bottnar i att kvinnor är mer för de mjuka värdena, medan män är mer för de hårda.

 ??  ?? Jämställdh­et är något de flesta partierna säger sig sträva efter. Trots det finns fortfarand­e en mansdomina­ns i nämnderna.
Jämställdh­et är något de flesta partierna säger sig sträva efter. Trots det finns fortfarand­e en mansdomina­ns i nämnderna.
 ??  ?? Bild: Katrin Niklasson
Bild: Katrin Niklasson
 ??  ?? Thorsten Larsson (M) sitter som ordförande i Socialnämn­den, som är den nämnd med flest kvinnor. ”Kanske är det så att kvinnor är mer lämpade för den här typen av uppgifter” säger han. Arkivbild: Jörgen Björme
Thorsten Larsson (M) sitter som ordförande i Socialnämn­den, som är den nämnd med flest kvinnor. ”Kanske är det så att kvinnor är mer lämpade för den här typen av uppgifter” säger han. Arkivbild: Jörgen Björme
 ??  ?? Karin Schagerlin­d (M) är ensam kvinna i Samhällsby­ggnadsnämn­den.
”Det följer väl ett mönster, som går att hitta överallt”, säger hon.
Arkivbild: Anders Ylander
Karin Schagerlin­d (M) är ensam kvinna i Samhällsby­ggnadsnämn­den. ”Det följer väl ett mönster, som går att hitta överallt”, säger hon. Arkivbild: Anders Ylander
 ??  ?? Daniel Filipsson (M) menar att det är svårt att i praktiken uppnå könsbalans i nämnderna. Arkivbild: Mårten Öhman
Daniel Filipsson (M) menar att det är svårt att i praktiken uppnå könsbalans i nämnderna. Arkivbild: Mårten Öhman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden