Alingsås Tidning

Lockar med seniorvill­or

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Herrljunga: Nya seniorvill­or har fått både alingsåsar­e och göteborgar­e att flytta till Herrljunga på sistone. ”Det är fantastisk­t här” säger en av husköparna, Christer Sjunneborn.

Seniorvill­orna på Södra Horsby lockar både alingsåsar­e och göteborgar­e till Herrljunga. Christer Sjunneborn ångrar inte för en sekund att han lämnade Alingsås.

– Vi trivs jättebra och är så nöjda med huset, säger han.

Christer och Gunilla Sjunneborn är båda 70+ och tyckte att seniorvill­a i Herrljunga kändes som ett mycket bättre alternativ än lägenhet när de bestämde sig för att sälja sitt 180 kvadratmet­er stora hus på Kvarntorpe­t i Alingsås.

– Min hustru tyckte att det var jobbigt att gå trapporna upp till köket varje gång. Hon har ont i sina höfter. Vi flyttade in här i februari förra året. Vi trivs jättebra och är så nöjda med huset, säger Christer.

Han konstatera­r att deras nybyggda villa på tre rum och kök – med låga trösklar och helt utan trappor – är ett hus att bli gammal i. Där de kan gå runt med rullator om det skulle behövas en dag.

– Nej, ingen av oss behöver det än, men vi planerar för framtiden, säger han med ett menande leende.

Trots många år i Alingsås har Christer redan funnit sig väl till rätta i Herrljunga.

– Jag tycker att det är fantastisk­t här! Lugnt och tyst. Inga stoppljus eller köer. Och folk pratar med varandra. Det är det jag gillar bäst. Det gör man inte i Alingsås, menar Christer, som så smått börjat lära känna flera av grannarna på samma gata.

Närmaste grannarna kommer från Göteborg, och enligt Christer var det konceptet seniorvill­a som fick de att köpa en tomt på Södra Horsby.

Leif Börjesson, mäklare på Redcarpet Fastighets­förmedling som säljer seniorvill­orna och tomterna, konstatera­r att det hänt något på villamarkn­aden de senaste åren.

– Förr trodde man att gränsen gick vid Alingsås, att göteborgar­e inte flyttar längre än så. Nu har den gränsen flyttats till Vårgårda och Herrljunga.

Nio av tio tomter för seniorvill­or på Södra Horsby är sålda, och flera av husen byggda. Bland köparna finns både göteborgar­e och alingsåsar­e, som Christer och Gunilla. Enligt Leif Börjesson har seniorvill­orna inte varit svårsålda.

Ett alternativ till att flytta till lägenhet på ålderns höst?

– Ja, exakt. Det är en senior som har tagit fram konceptet från början. Om man är ett par är tanken att den ena ska kunna bo kvar när den andre går bort och man blir ensam.

För Christer och Gunilla Sjunneborn var det, förutom konceptet seniorvill­a, priset som blev avgörande för att välja Herrljunga som ny bostadsort.

– Den här tomten kostade 150 000 kronor. I Alingsås tror jag att en liknande tomt hade gått på 1,5 miljon, säger Christer.

 ??  ?? Bild: Jenny Schagerlin­d
Bild: Jenny Schagerlin­d
 ??  ?? Ännu en seniorvill­a håller på att byggas på Södra Horsby. Till höger i bild en av de färdigstäl­lda seniorvill­orna, just det här byggt som parhus.
Bilder: Jenny Schagerlin­d
Ännu en seniorvill­a håller på att byggas på Södra Horsby. Till höger i bild en av de färdigstäl­lda seniorvill­orna, just det här byggt som parhus. Bilder: Jenny Schagerlin­d
 ??  ?? Christer Sjunneborn konstatera­r att deras nybyggda villa på tre rum och kök – med låga trösklar och helt utan trappor – är ett hus att bli gammal i.
Christer Sjunneborn konstatera­r att deras nybyggda villa på tre rum och kök – med låga trösklar och helt utan trappor – är ett hus att bli gammal i.
 ??  ?? Vovve på vift. Christer Sjunneborn har nära till naturen när hunden ska rastas.
Vovve på vift. Christer Sjunneborn har nära till naturen när hunden ska rastas.
 ??  ?? Christer Sjunneborn ångrar inte att han valde att satsa på en seniorvill­a i Herrljunga.
Christer Sjunneborn ångrar inte att han valde att satsa på en seniorvill­a i Herrljunga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden