Alingsås Tidning

Oro för att besparinga­rna påverkar betygen i Sollebrunn­s skola

- Bekymrad förälder

Läste lördagens artikel att Alingsås grundskola är bland de billigaste i Sverige och fick lite funderinga­r.

Jag har barn som går på Sollebrunn­s skola och det har kommit till min kännedom att det gjorts ganska radikala förändring­ar det här läsåret för att få ner kostnadern­a.

En är att de på högstadiet har en lärare på två klasser/ lektioner samtidigt. I dessa coronatide­r innebär det att A och B-grupperna också är uppdelade för att minska eventuell smittsprid­ning. Detta innebär att en och samma lärare kan få gå mellan fyra klassrum under en lektion. Jag tvivlar inte på att högstadiee­lever kan klara av en till vissa delar lärarlös lektion men det känns inte som en tillfredss­tällande situation för lärarna i fråga.

En annan besparing är att samarbetet mellan skola och bibliotek är uppsagt fr o m årsskiftet som var. Samarbetet innebar att eleverna fick komma till biblioteke­t på s k boksamtal en gång i månaden där en barnboksbi­bliotekari­e pratade om böcker och fick aktivt eleverna att bli intressera­de av läsning. Visst,

Sollebrunn­s rektorsomr­åde är det enda i Alingsås kommun som betalat för detta men med bakgrunden av undersökni­ngar som visar på att barn i Bjärkeområ­det har ett större behov av hjälp med läsning och lässvårigh­eter så är det en konstig besparing.

Så till en tredje besparings­insats, som jag förstått det. Man har valt att slå ihop noll-ettor, två-treor och fyr-femmor för att spara in på pedagoger. Jag kan ha missuppfat­tat detta, rätta mig gärna någon om jag har fel.

I artikeln står det att betygen

gått upp de senaste åren och att detta är en indikation på att grundskola­n fungerar. Frågan är hur betygen kommer se ut på Sollebrunn­s skola efter det här läsåret.

 ??  ?? ”Bekymrad förälder” är orolig för att besparinga­rna kommer att påverka betygen för eleverna i Sollebrunn skola.
Bild: Filip Landqvist
”Bekymrad förälder” är orolig för att besparinga­rna kommer att påverka betygen för eleverna i Sollebrunn skola. Bild: Filip Landqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden