Alingsås Tidning

Åklagarens besked: Överklagar inte friande ABC-dom

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

Under måndagen kom beskedet att åklagaren inte överklagar den friande domen i det så kallade ABC-ärendet.

Det var i spåren av ABC-ärendet, vilket har kopplingar till kommunens tidigare näringsliv­sorganisat­ion Alingsås Business Center, som en person tidigare i år ställdes inför rätta misstänkt för bedrägeri. Tingsrätte­n ansåg dock att åklagaren inte kunde styrka att personen gjort inköp för egen räkning i en Alingsåsbu­tik och låtit kommunen stå för notan.

Åklagarens bevisning byggde till stor del på kvitton som visar vilka varor som köpts, och vid vilken tidpunkt som inköpen har gjorts. Tingsrätte­n menade att den åtalade kunde ge rimliga förklaring­ar till inköpen. Därmed ogillades åtalet och den tilltalade friades från misstankar om bedrägeri.

Nu meddelar kammaråkla­gare Johanna Videlycka att hon inte överklagar den friande domen.

– Själva bevisninge­n byggde på att jag ansåg mig kunna styrka att det var för privat konsumtion. Det finns ingen övrig bevisning, säger hon och menar att hon förväntar sig att hovrätten skulle göra samma bedömning som tingsrätte­n utifrån den bevisning som finns.

– Det hade varit annat om det kunde presentera­s ytterligar­e bevisning, säger hon och menar att när så inte är fallet finns heller inga förutsättn­ingar att överklaga domen.

Det så kallade ABC-ärendet tog sin början för tre år sedan. Med åklagarens beslut om att inte överklaga den nu aktuella domen så har det rättsliga efterspele­t i ABC-ärendet fått sitt slut.

– Ja nu är allting avslutat hos oss, säger Johanna Videlycka som uppger att det gäller såväl de ursprungli­ga anmälninga­rna som gjordes från kommunen sida, som de motanmälni­ngar som därefter kom in.

Själva bevisninge­n byggde på att jag ansåg mig kunna styrka att det var för privat konsumtion.

Johanna Videlycka kammaråkla­gare

 ??  ?? Det rättsliga efterspele­t gällande det så kallade ABC-ärendet är nu över. Bild: Filip Landqvist
Det rättsliga efterspele­t gällande det så kallade ABC-ärendet är nu över. Bild: Filip Landqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden