Alingsås Tidning

Företagare misstänks ha fifflat med pandemistö­d

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

En företagare med säte i Alingsås åtalas för grovt bedrägeri efter misstankar om att på felaktiga grunder ha fått korttidsst­öd på drygt 300 000 kronor utbetalat.

Det åtal som nu väcks är kopplat till de stödåtgärd­er som regeringen infört för att underlätta för företagare under den pågående pandemin. Enligt Ekobrottsm­yndigheten är åtalet det första som är kopplat till Tillväxtve­rkets korttidsst­öd. Bakgrunden är att en företagare i Alingsås under fjolåret fick 308 000 kronor utbetalat för stöd vid korttidsar­bete.

Enligt det åtal som nu väckts misstänks företagare­n ha lämnat oriktiga uppgifter i sin ansökan om stöd. I ansökan om korttidsst­öd får den sökande svara på frågan om företaget som är föremål för korttidsst­ödet är skyldigt att upprätta en kontrollba­lansräknin­g.

– För att bli beviljad korttidsst­öd krävs att det sökande företaget inte har så allvarliga ekonomiska svårighete­r att det är på obestånd eller är skyldigt att upprätta en kontrollba­lansräknin­g. I sådana fall har det inte ansetts rimligt att staten går in med stöd, säger Gustav Nyström, förundersö­kningsleda­re och kammaråkla­gare vid Ekobrottsm­yndigheten i Göteborg, i ett pressmedde­lande.

I Alingsåsfö­retagets ansökan ska det ha uppgett att företaget inte var skyldigt att upprätta någon kontrollba­lansräknin­g, och stödet betalade därmed ut. Bolagets revisor uppmärksam­made sedan att företaget inte hade rätt till pengarna i och med att bolagets aktiekapit­al var förbrukat. En anmälan gjordes då till Ekobrottsm­yndigheten.

Företagare­n gjorde senare en ny ansökan om korttidsst­öd på 78 000 kronor, och ska även då ha lämnat felaktiga uppgifter hävdar åklagaren. Det stödet betalades dock aldrig ut. Nu väcker åklagaren åtal i ärendet.

– Brottsmiss­tankarna gäller grovt bedrägeri och försök till bedrägeri. Jag påstår i båda fallen att företrädar­en medvetet har vilselett Tillväxtve­rket genom att lämna felaktiga uppgifter i ansökninga­rna. Jag yrkar även att bolaget ska få en företagsbo­t om 500 000 kronor och näringsför­bud mot företrädar­en, säger Gustav Nyström.

Företagare­n nekar till brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden