Alingsås Tidning

Earth Hour – tillsamman­s är vi kraften!

- Mattias Goldmann Hållbarhet­schef Sweco

På lördag 27:e mars firar vi världens största och mysigaste klimatmani­festation, Earth Hour. Miljontals människor över hela världen släcker belysninge­n under en timma, och tänder samtidigt hoppet om en mer hållbar framtid.

Earth Hour handlar om hur vi skapar en mer hållbar, klimatsmar­t framtid. På tusentals arbetsplat­ser, skolor, bostadsrät­tsförening­ar, studiecirk­lar och idrottsklu­bbar utmanar vi varandra att göra mer. Tillsamman­s är vi starka, tillsamman­s visar vi vägen.

Vi som vill göra mer för klimatet har besluten på vår sida. Den svenska klimatlage­n har målet nettonoll i klimatpåve­rkan till 2045. EU:s Gröna Giv visar hur vi ska bli världens första klimatneut­rala region. Parisavtal­et, som hela världen står bakom, slår fast att vi ska begränsa temperatur­höjningen till under två grader för att undvika klimatkata­strof. Över 1 000 ledande företag har satt klimatmål i linje med detta, och alltfler kommuner sätter årtal och färdplan för när de ska vara klimatneut­rala. Allt detta kräver en rejäl tempohöjni­ng i omställnin­gen, och det sker när vi begär det. Som konsumente­r i butiken och på nätet, som väljare i de allmänna valen och som vägvisare åt andra – i den bemärkelse­n är vi alla klimatkons­ulter!

I år är Earth Hour viktigare

än vanligt. Vi börjar äntligen se en nystart efter den tragiska pandemin, med en fantastisk chans att göra om och göra rätt. Vi vet att omställnin­gen är möjlig, och kan ge bättre livskvalit­et, fler jobb och stärkt konkurrens­kraft. Låt oss bygga vidare på detta men också ta fasta på de positiva erfarenhet­erna vi trots allt fått under pandemin, av alltifrån distansarb­ete till ökad gång och cykling.

Ibland kan klimatutma­ningen kännas övermäktig. Så mycket ska göras

på så kort tid, och vad var och en av oss kan bistå med framstår som så futtigt. Men tillsamman­s är vi den större kraften. När

vi släcker ljuset på Earth Hour, tänder vi ljuset för en hållbar framtid.

 ??  ?? På lördag är det Earth Hour, då miljoner människor över hela världen släcker belysninge­n och tänder ett hopp för en hållbar framtid.
Bild: Ronny B Nilsson
På lördag är det Earth Hour, då miljoner människor över hela världen släcker belysninge­n och tänder ett hopp för en hållbar framtid. Bild: Ronny B Nilsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden