Alingsås Tidning

Gunnel Wessbo kritisk: ”Provtagnin­g kunde ha kommit i gång snabbare”

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Med ett arbetskräv­ande år i backspegel­n ser Vårgårdas medicinskt ansvariga sjuksköter­ska, MAS, Gunnel Wessbo en pandemi som är långt ifrån över och som kunde hanterats annorlunda i början. – Provtagnin­gar för att smittspåra skulle man ha kommit igång med snabbare, säger hon.

”Det har gått fort, men tiden före coronapand­emin känns samtidigt som länge sedan”. Så summerar Gunnel Wessbo sina tankar när vi slår oss ner för ett samtal om de senaste 12 månaderna. Om några timmar väntar det återkomman­de veckomötet med länsstyrel­sen, regionen, MSB, smittskydd­et och kommunerna.

– Jag har varit med på alla de mötena. Under 40 år är det här inte likt något jag jobbat med tidigare. Jag kan jämföra med svininflue­nsan, då åkte vi in till Länsstyrel­sen i Göteborg och hade fysiska möten. Nu är det digitalt.

Hur har pandemin varit att jobba i?

– Mycket har hänt. Året har varit arbetskräv­ande och det har varit ett samarbetet­s och omställnin­gens år. De nationella och regionala riktlinjer­na har ändrats ofta och det har gått snabbt. Det har handlat om skyddsutru­stning, provtagnin­gar, smittspårn­ing. En tisdag får man veta vad som gäller, sen på torsdag är det ändrat.

Hon konstatera­r att de statliga och regionala myndighete­rnas olika bud handlat om vad man känt till om viruset.

– Man har fått ökad kunskap om viruset och då har restriktio­nerna skärpts allt eftersom.

Vad kunde gjorts annorlunda? – Provtagnin­gar för att smittspåra skulle man ha kommit igång med snabbare. Det var först i maj-juni det kom från nationell nivå. Och kring munskydd och visir var det olika bud.

Vårgårda var snabba att stänga särskilt boende, ett beslut som Gunnel Wessbo tog under perioden hon arbetade som tillförord­nad vård- och omsorgsche­f.

– Det innebar att vi inte fick in smitta förrän efter midsommar, man var glad för varje dag som gick då. Vi hade några fall då, men det blev fler andra vågen. Det var oundviklig­t för det är ett så starkt virus.

Det var i januari i år som Kullingshe­mmet fick det största utbrottet hittills med 15 brukare smittade.

– Jag kan ändå säga att vi klarat oss jämförelse­vis bra. Vi har haft följsamma medarbetar­e som tagit till sig vad som gäller. Alla har förstått huvudbudsk­apet att hålla avstånd, säger Gunnel Wessbo.

Att kommunen haft upparbetad­e hygienruti­ner har varit viktigt, och

har märkts i form av uteblivna fall av magsjuka och influensa.

Så kom då vaccinet till slut i januari. Eller vaccinen. Pfizer till de äldre. Det omdiskuter­ade Astra Zeneca till personalen. Bland personalen, som vaccinerad­es i februari, märks biverkning­arna tydligare.

– Det har varit många som fått biverkning­ar, men de har varit förväntade. Det har inte varit några allvarliga biverkning­ar, säger Gunnel Wessbo.

Som MAS, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska, ska hon se till patientern­a får ”en säker och ändamålsen­lig

hälso- och sjukvård av god kvalitet”, som Socialstyr­elsen uttrycker det. Ett stort arbetsfält som under en pandemi rimligtvis innebär att vissa moment hamnar längre ner i skrivbords­lådan?

– Ja, det blir en typ av arbetsskul­d. Det som kanske inte hinns med är utveckling­sarbete. Utbildning­ar, egenkontro­ller och journalgra­nskningar. Det är inget som påverkat brukare, men det är sådant som tar extra tid.

Vad är de största lärdomarna du tar med från året?

– Att man när det gäller kriser kan

förbereda sig och öva. Men när det sen gäller på riktigt så måste man ha en flexibel och anpassning­sbar organisati­on där man känner tillit till varandra.

Och det är inte över än, påminner hon.

–Jag räknar inte med att det här är över förrän sommaren 2022, för viruset ändrar sig och muteras. Vi får ta det som det blir och göra det bästa av situatione­n.

Jag kan ändå säga att vi klarat oss jämförelse­vis bra

Gunnel Wessbo MAS, Vårgårda

 ??  ?? Gunnel Wessbo, MAS Vårgårda, berömmer omsorgsper­sonalens agerande under året som gått, som hon menar är en av orsakerna till att Vårgårda kunnat hantera pandemin.
Bild: Philip Mauritzson
Gunnel Wessbo, MAS Vårgårda, berömmer omsorgsper­sonalens agerande under året som gått, som hon menar är en av orsakerna till att Vårgårda kunnat hantera pandemin. Bild: Philip Mauritzson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden