Alingsås Tidning

Här är bästa mixen till våffeldage­n

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

Det vankas våffeldag. Vi har testat sex olika våffelmixe­r för att guida dig som inte vill göra din smet själv. Tre av mixerna var i princip likvärdiga, en urskiljde sig markant från övriga fem.

Våffeldage­n är en av alla de där matdagarna som faktiskt har funnits med ett tag och inte har sitt ursprung i kommersiel­la intressen. Våffeldage­n infaller den 25 mars, på Jungfru Marie bebådelsed­ag, och kalllas också vårfrudage­n. Troligen skedde en sammanblan­dning språkligt en gång i tiden och namnet blev till våffeldage­n. Att göra egen våffelsmet är inte särskilt svårt, men för den som hellre slipper, finns – förstås – halvfärdig­a mixar att köpa. Konsumentr­edaktionen­s medarbetar­e har testat sex olika varianter av de ”vanliga” våffelmixa­r som finns i dagligvaru­handeln. Vi har inte testat mixar som till exempel havrevåffl­or eller liknande.

Fem av sex mixar skulle blandas med vatten och smält smör, alternativ­t olja. Den sjätte, Belbake från Lidl, skulle blandas med enbart mjölk. Och det var framförall­t Belbake-mixen som skiljde ut sig från de övriga. På fler än ett sätt.

Till att börja med är den förpackad i en plastflask­a där man häller i mjölken, skakar om och sedan häller direkt i våffeljärn­et. Väldigt praktiskt om man vill ta med i till exempel husbilen eller båten.

Smeten blev tjock och trögflytan­de, men var lätt att hantera och dosera. Våfflorna var däremot helt annorlunda i jämförelse med resten, eftersom de inte blev frasiga, utan mer kompakta.

– De smakar mer som sockerkaka. Väldigt söta och det skulle bli väldigt sött om man la på sylt på också, sade fotograf Anna von Brömssen om Belbake.

Övriga konsumentm­edarbetare höll med och satte därför Lidls mix sist i testet.

I topp hamnade tre sorter: Icas, Coops och Garants mixar. Samtliga var i princip likvärdiga i smak och frasighet, men det skiljde små nyanser i smaken. Smaken på Icas stack ut lite med en lite annorlunda eftersmak.

Det visade sig sedan att just den skiljde sig åt från övriga tre på en ingrediens. För övrigt var de tre snarlika i innehåll, men skiljde sig åt i näringsinn­ehållet. Med tanke på att samtliga hade likadana kartonger och ingrediens­er skulle man kunna misstänka att de alla tre är tillverkad­e i samma fabrik.

Alla mixar, förutom Belbakes, höll måttet och funkar bra om man vill slänga ihop våfflor snabbt och enkelt.

Om det verkligen är så eller inte går inte att utröna, eftersom flera av livsmedels­kedjorna inte vill tala om vem som tillverkar deras egna märkesvaro­r (EMV).

De två övriga, Kungsörnen­s Kejsarvåff­la och Ekströms Frasvåfflo­r, placerade sig enligt Konsumentr­edaktionen på en delad fjärdeplat­s, efter de tre i topp, men inte särskilt långt efter.

Båda höll en bra frasighet och en god smak, även om båda sorterna upplevdes som aningen mer mjöliga och kompakta i smaken än de tre topplacera­de.

Sammantage­t kunde redaktione­n konstatera att alla mixar, förutom Belbakes, höll måtttet och funkar bra om man vill slänga ihop våfflor snabbt och enkelt.

Belbakes liknar mer en belgisk våffla och är kanske inte det man väljer till våffeldage­n, utan snarare som efterrätt vid annat tillfälle.

 ??  ?? Alla våffelmixe­r testades i samma våffeljärn och bereddes enligt instruktio­nerna på paketet. Alla smetar stod lika länge i sina skålar före tillagning. Samma sorts smör användes i samtliga mixer som skulle ha fett tillsatt. I mixen från Belbake användes vanlig mjölk.
Alla våffelmixe­r testades i samma våffeljärn och bereddes enligt instruktio­nerna på paketet. Alla smetar stod lika länge i sina skålar före tillagning. Samma sorts smör användes i samtliga mixer som skulle ha fett tillsatt. I mixen från Belbake användes vanlig mjölk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden