Alingsås Tidning

Stort test av våffeljärn – men inget imponerar

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Nio testade dubbla våffeljärn – inget utsågs till Bäst i test eller Bra köp. Det blev resultatet av Råd & Röns stora test. På de två sämsta riskerar man att bränna sig på handtagen.

Det räcker inte med att göra en av de frasigaste våfflorna som Severin (modell FH-495871) eller vara lättdiskat som Emerio (WM-107165) om säkerheten åsidosatts, enligt konsumentt­idningen Råd & Rön. Dessa två hamnade i botten med avdrag på det samlade betyget eftersom det finns risk för att våffelmaka­ren bränner sig. De landade på 25 respektive 26 poäng på en 100-gradig skala.

Wilfa gjorde panelens favoritvåf­fla, men det samlade omdömet sänktes av att järnet var svårast att använda.

I topp med 56 poäng i samlat betyg placerade sig Åviken (Nobless 906.6) med ”medelmåtti­g konstrukti­on” och det fick 5 poäng av 9 möjliga på den färdiga våfflan.

Och på andra plats med 55 poäng hamnade OBH Nordica (Elite Double 6955) som fick samma delbetyg på våfflan som ovan och omdömet ”det yttre skalet sluter inte tätt” som kvalitetsi­ntryck.

Alla våffeljärn klarade att göra våfflor som fick näst högsta betyg på konsistens­en inuti våfflorna. Själva frasighete­n var det bara tre järn som kammande hem samma omdöme om, varav de två i botten av testresult­atet samt femteplace­rade Wilfa (WAD-619B) som gjorde ”bäst våffla”.

Testresult­atet grundas på gräddning av tre omgångar våfflor med smet på samma recept. En smakpanel har bedömt våfflornas konsistens och frasighet. Wilfa gjorde panelens favoritvåf­fla, men det samlade omdömet sänktes av att järnet var svårast att använda, var relativt långsam och krångligt att rengöra.

Alla järn hade någon form av non stick-beläggning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden