Alingsås Tidning

First Aid Kit: Cohen känns som en avlägsen släkting

- Sofia Sundström/TT

First Aid Kit hyllar idolen Leonard Cohen med ett maxat livealbum.

– Vi ville att temat skulle vara ”Who by fire”, som handlar om döden. Att det skulle vara som en begravning för honom, säger Klara Söderberg.

Det började när Dramaten 2016 frågade om First Aid Kit ville sätta upp en föreställn­ing på stora scenen. Bara dagar tidigare hade syskonduon­s musikhjält­e, Leonard Cohen dött, samtidigt valdes Donald Trump till president i USA – och det var snöstorm, minns Klara Söderberg. De befann sig mitt i en sorgeproce­ss. när de fick idén att ta sina Cohentolkn­ingar till nationalsc­enen.

– Cohen var verkligen en poet, inte bara låtskrivar­e. Att få använda Dramatens resurser med skådespela­re – scenen – det blir ett allvar i det, säger Klara Söderberg.

Det blev bara fyra föreställn­ingar, parallellt arbetade duon med sitt album ”Ruins”. Konserten gästades av bland andra Annika Norlin och Frida Hyvönen och spelades in för att visas på SVT Play. När systrarna Söderberg hörde inspelning­en igen, i nutid, började de tänka på att släppa allt som ett album. De rekommende­rar lyssnarna att höra på den 20-spåriga skivan från början till slut, helst på vinyl, för rätt känsla.

Deras intresse för Leonard Cohen väcktes i tonåren.

– En av våra största förebilder, Conor Oberst, pratade mycket i intervjuer om att han var inspirerad av Cohen. Vi satte på Cohen och ”Suzanne” var det första vi hörde, jag blev kär direkt, säger Johanna Söderberg.

– Det kändes som att vi kände honom, fast vi inte gjorde det. Som att han var en avlägsen släkting, säger Klara Söderberg.

Förutom ”Who by fire” arbetar syskonduon med mer ny musik som de hoppas kunna släppa 2022. Coronaåret har samtidigt gått till annat än musiksatsn­ingar och karriärtan­kar

– i juni förra året blev Johanna Söderberg mamma.

– Det var vältajmat, jag är väldigt tacksam för all tid jag har fått med min dotter. Alla andra har ju levt som att de är gravida eller har barn, ingen har kunnat gå ut eller göra någonting. Det har varit väldigt skönt, jag känner inte att jag missar någonting, säger Johanna Söderberg.

Samtidigt har det tillfällig­t konsertfri­a livet lämnat tid för eftertanke och omvärderin­g. På sin senaste turné gjorde First Aid Kit 140 spelningar på ett år.

– Vi flög typ till Japan och gjorde intervjuer i åtta timmar, sedan flög vi direkt hem igen. Det var galenskap, hela världen var vår och vi kunde göra vad som helst utan att tänka på miljön. Det var sinnessjuk­a saker vi gjorde, säger Johanna Söderberg, och konstatera­r att hon inte har varit hemma så här länge sedan hon var 17 år.

Men när den nya skivan kommer på tal blir de lite mer hemlighets­fulla. Skrivproce­ssen väntas pågå året ut, och musiken går eventuellt i en mer positiv riktning än tidigare.

– Det kommer inte att vara en ”break up”-skiva. Tror vi! säger Johanna Söderberg

– Förhoppnin­gsvis inte! säger Klara Söderberg, och skrattar.

 ??  ?? Klara Söderberg och Johanna Söderberg släpper albumet ”Who by fire”
Bild: Olof Ringmar
Klara Söderberg och Johanna Söderberg släpper albumet ”Who by fire” Bild: Olof Ringmar
 ??  ?? Leonard Cohen avled 2016.
Bild: Charles Sykes/AP/TT
Leonard Cohen avled 2016. Bild: Charles Sykes/AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden