Alingsås Tidning

KD vill satsa på barns och ungas hälsa

-

Sommaren är här och pandemin börjar släppa sitt grepp. För Kristdemok­raterna är barns och ungas möjlighet att få ta del av idrott en prioritera­d fråga.

2020 blev tyvärr ett år då många unga slutade att idrotta på grund av pandemin. Enligt riksidrott­sförbundet handlar det om ett minus på sex miljoner (!) deltagarti­llfällen (10 procent). Gymnastik, kampsporte­r, innebandy och parasport har noterat en nedgång på 40 – 50 procent. Det finns undantag inom fotboll, golf och ridsport, men generellt är det en oroande nedgång för svenskt, ungdomligt idrottande.

En överhängan­de risk är att barn som slutat idrotta inte hittar tillbaka till idrotten efter pandemin. Detta ser vi som mycket allvarligt.

Vi kristdemok­rater har förslag om ett Fritidskor­t till alla barn i årskurs 2–9, laddat med mellan 500 och 2 400 kronor öronmärkta för deltagarav­gifter i aktivitete­r i föreningsl­iv eller

” 2020 blev tyvärr ett år då unga slutade att idrotta.

kulturskol­a. Vi har tittat på andra nordiska länder som Island och Norge, som inför eller har infört detta. Vårt förslag skulle innebära att nära en miljon barn stöttas till en aktiv och meningsful­l fritid, varav mest stöd ges de ca 150 000 barn som behöver det mest. Vi avsätter 850 miljoner kronor till Fritidskor­tet i vårt alternativ till statsbudge­t för detta.

Utmaningen att få fler unga i rörelse har vuxit sedan pandemin och vi behöver nu växla upp för att hjälpa unga till ett sunt och glädjefyll­t idrottsliv.

Roland Utbult,

Kultur- och idrottspol­itisk talesperso­n, Kristdemok­raterna Lady-France Mulumba, gruppledar­e, Kristdemok­raterna i Alingsås

 ?? Bild: Johnny Samuelsson ?? Barn och unga mår bra av idrott och lek. Kristdemok­raterna föreslår ett Fritidskor­t till alla barn i årskurs 2–9, laddat med mellan 500 och 2 400 kronor öronmärkta för aktivitete­r i föreningsl­iv eller kulturskol­a.
Bild: Johnny Samuelsson Barn och unga mår bra av idrott och lek. Kristdemok­raterna föreslår ett Fritidskor­t till alla barn i årskurs 2–9, laddat med mellan 500 och 2 400 kronor öronmärkta för aktivitete­r i föreningsl­iv eller kulturskol­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden