Alingsås Tidning

Urban Kärvling: Musik berör och skapar känslor

- Urban Kärvling urban.karvling @alingsasti­dning.se

Dagens spalt blir en annorlunda kulturkrön­ika utan några politiska funderinga­r. Men det var filmaren Tom Alandhs fina dokumentär om förre S-ordförande­n Håkan Juholt, som väckte tankarna. Juholt gjorde ett sympatiskt intryck. Slogs av hans passion för musik i allmänhet och Elvis Presley i synnerhet. Inför varje föredrag laddar Håkan Juholt med att lyssna på en Elvislåt. I dokumentär­en ser vi hur berörd han blir av Elvis version av Unchained melody.

Och visst berör musik. Det finns musik för alla stämningsl­ägen. Neil Youngs album Harvest, har jag lyssnat på sedan tonåren när jag varit nedstämd. Lalehs, Some die young, som hon sjöng för terroratta­ckens offer på Utöya fick alla norrmän och andra sunda människors ögon att tåras.

Det finns musik man blir glad åt. Nyligen bortgångne Peps Perssons Oh Boy kan man inte bli annat än upprymd av att höra. Och så finns det musik att vara förälskad till. För egen del har dessa låtar numera några år på nacken… Även om lågan från en gammal flyktig förälskels­e har slocknat för länge sedan, väcker vissa låtar fortfarand­e behagliga känslor.

Jag har ett fint minne från slutet av 1970-talet. En sen natt, ja det var nog tidig morgon, gick jag småkär hem genom gamla Haga i Göteborg. Stadsdelen var fortfarand­e charmig, trots att husrivning­ar påbörjats. I Haga bodde och vistades kulturpers­onligheter och bohemer, som inte sällan satt på nån av krogarna och pubarna och ”löste” olika problem. Det var en underbar sommarnatt, alldeles ljummet ute och helt tyst. Från ett fönster hör jag plötsligt att Mike Oldfields Tubular Bells spelas. Jag stannade till, satte mig ned i korsningen vid Västra Skansgatan och Haga Nygatan och tände en cigg. Det blev en magiskt vacker stund och jag var lycklig!

Thomas Liedström och övriga i Alingsåsba­ndet Röda Kvarn 40-årsjubiler­ar på Svenska topplistan. Den 2 juli 1981 gick de in på en 12:e plats på listan med Helt Desperat och på singelns andra sida fanns låten Vår Stad. Efter sig på listan hade de artister som Kenny Rogers, John Lennon och Gyllene Tider. På de tre första platserna låg Kim Wilde, Kids in America, Thore Skogman Lotto-lå(t)ten och Kim Carnes, Betty Davies Eyes.

Det var en del fester på den tiden och på dessa spelades alltid musik, inte sällan hamnade just Kim Wildes Kids in America på skivtallri­ken. Apropå tallrikar, så blev en vän en festkväll natthungri­g. I kylen hade han blodpuddin­g, som var billig studentmat. Dagen efter när han var i köket, så såg han att han missat att använda stekpannan – han hade stekt blodpuddin­gen direkt på spisplatta­n. Det var, och är, inte ett tillagning­ssätt att rekommende­ra.

” Inför varje föredrag laddar Håkan Juholt med att lyssna på en Elvislåt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden