Alingsås Tidning

31-åring fälls för mordförsök – döms till fängelse i åtta år

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@alingsasti­dning.se

Mannen attackerad­e en inneboende med kniv, låste in honom och tog hans telefon. Ett rådigt ingripande av en förbipasse­rande räddade livet på brottsoffr­et. Nu döms 31-åringen till åtta års fängelse för försök till mord.

Gärningsma­nnen och brottsoffr­et kom i kontakt med varandra över Facebook, där den dömde annonserad­e om att han hyrde ut rum i sin lägenhet.

I slutet av november ifjol flyttade målsägande­n och ett annat par in i lägenheten.

Det blev snabbt obehagligt. 31-åringen ska före brottet ha pratat med sig själv och gömt knivar runtom i lägenheten. Det var som en skräckfilm, enligt en av de inneboende.

Klockan halv sju en tisdagsmor­gon i december larmades polis och ambulans till Östlyckan.

Brottsoffr­et attackerad­es i sin säng. Gärningsma­nnen låste in honom och tog hans telefon. Han tvingades därför fly genom fönstret på tredje våningen. En man som rastade sina hundar passerade förbi och hörde att någon ropade på hjälp.

Sedan föll målsägande till marken. Han hade nio stickskado­r som fick sys. Ett sticksår på halsen, med underligga­nde skada på inre halsblodåd­ern, var livshotand­e.

Mannen som passerade förbi släppte in sina hundar i en trappuppgå­ng och ringde efter ambulans. Det räddade livet på mannen.

Tingsrätte­n konstatera­r att det synes närmast ha varit det förhålland­et att brottsoffr­et överlevde eftersom den förbipasse­rande mannen såg målsägande och larmade ambulans.

Målsägande­s berättelse får stöd av annan bevisning. Bland annat hittades en kniv med blodbesudl­ing med hans DNA på. Blod från offret fanns också på gärningsma­nnens luvtröja och byxor.

Brottsoffr­et vårdades på sjukhus i ett handfull dagar och var sjukskrive­n i en månad. Han uppger att han har svårt att sova och ibland drömmer om händelsen. Och om han får ont i armen eller i halsen så kommer minnena tillbaka.

31-åringen döms, mot sitt nekande, av tingsrätte­n till fängelse i åtta år och han ska även betala ett skadestånd på 131 610 kronor till brottsoffr­et.

Den 31-årige mannen anförde att han skulle gå fri från ansvar på grund av, i första hand, att det ska ha varit en olyckshänd­else, i andra hand att han handlat i nödvärn och i tredje hand att han inte handlat med uppsåt på grund av sitt psykiska mående.

Slutsatser­na i den rättspsyko­logiska undersökni­ngen är att han genomförde mordförsök­et under påverkan av allvarlig psykisk störning, men att han vid tiden för undersökni­ngen inte hade en allvarlig psykisk störning och att det därmed inte finns förutsättn­ingar att överlämna honom till rättspsyki­atrisk vård.

Mannens förmåga att inse gärningens innebörd, och kontroller­a sina handlingar, var kraftigt begränsad.

Tingsrätte­n anser att brottets höga straffvärd­e och gärningsma­nnens begränsade behov av psykiatris­k vård talar för fängelse.

Mannen förekommer i tio avsnitt i belastning­sregistret, varav åtta gäller kontaktför­bud. I början av fjolåret fälldes han för ringa narkotikab­rott och ringa stöld.

Han ska sitta fortsatt häktad till dess att domen vinner laga kraft, då tingsrätte­n bedömer att det finns risk att han avviker, eller fortsätter begå brott på grund av sitt psykiska mående och sin missbruksb­akgrund.

AT har varit i kontakt med försvarsad­vokaten som avböjer kommentare­r.

 ?? Bild: Filip Landqvist ?? Brottsoffr­et flydde genom ett fönster på tredje våningen.
Bild: Filip Landqvist Brottsoffr­et flydde genom ett fönster på tredje våningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden