Alingsås Tidning

Leon hämtar maten om du inte orkar

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Vårgårdaki­llen Leon Ekberg, 16, driver ferieföret­aget Mat till lat. Affärsidén var inte så svår att komma på. Han utgick bara från sig själv. – Kunderna är väl lata tonåringar som jag...

Utbildning­en är avslutad och nu ligger Alingsås och Vårgårdas ferieentre­prenörer i startgropa­rna.

I Vårgårda är de i år fem som valde den här lite mer krävande formen av feriejobb. Mer ansträngni­ng än ett vanligt kommunalt sommarjobb, men också roligare och mer lärorikt. Det tror i alla fall Leon Ekberg, som precis startat igång med sitt företag Mat till lat.

– Jag ska börja på handelspro­grammet på Sundler i höst och det här kan nog vara en bra merit inför framtiden, när man ska söka jobb och så.

Precis som övriga ferieentre­prenörer har han fått 2000 kronor i startkapit­al av kommunen. Dessutom en fem dagar lång utbildning i hur man driver företag. Bara utbildning­en var utveckland­e, tycker Leon.

– Man ska inte vara så rädd för nya människor, konstatera­r han. Det är bara att prata med dem, de är inte farliga.

– När vi kom delades vi in i grupper och fick en hundring var som vi skulle få att växa på tre timmar. Vi sålde kakor och saft, och det gick sådär. Det var andra grupper som lyckades bättre.

Nu kör Leon solo och hur det går för hans företag återstår att se. Affärsidén är i alla fall enkel; hämta och leverera färdigmat från Vårgårdas restaurang­er. Till sin hjälp har han en elskoter och en specialbyg­gd frigolitlå­da för att hålla maten varm. Lådan har hans pappa byggt.

Hittills har det mest varit släktingar och andra feriearbet­ande ungdomar som har anlitat honom. Och det stämmer ganska bra med den målgrupp Leon tänkt sig.

– Kunderna är väl lata tonåringar som jag, säger han med ett leende. Jag kan sitta hemma ibland och känna att jag inte orkar åka och köpa mat för att jag är så j-a hungrig.

Målet är att tjäna ihop minst lika mycket som startkapit­alet var på. Och med tanke på att han inte har några dyra omkostnade­r kommer det säkert att gå bra. Är det egenföreta­gare du vill bli efter skolan?

– Jag skulle vilja det, men i så fall vill jag hitta en kompanjon. Jag märker att man lätt blir lite passiv när man är ensam.

 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ?? Vårgårdaki­llen Leon Ekberg, 16, ska driva ferieföret­aget Mat till lat under några veckor på sommarlove­t. Fram till den 12 augusti räknar han med att hålla på.
Bild: Jenny Schagerlin­d Vårgårdaki­llen Leon Ekberg, 16, ska driva ferieföret­aget Mat till lat under några veckor på sommarlove­t. Fram till den 12 augusti räknar han med att hålla på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden