Alingsås Tidning

Noga valda vintagepär­lor till salu

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

När Malin Thorman började handla second hand var det hon och pensionäre­rna. En 17-åring med förkärlek för zink och rostiga prylar, sådant som ingen annan ville ha. Nu säljer hon vintageska­tter från ett halvt livs samlande i nya butiken Noga Valt.

Det är nött och gammalt och charmigt. Eller saker med patina som Malin Thorman själv säger. Men om man tror att man ska fynda till loppispris­er en trappa upp i den gamla kvarnen i Södra Härene blir man nog lite besviken.

– Det är noga utvalda saker som jag har hittat genom åren, säger Malin och berättar att det började redan i tonåren.

– Jag började gå på Vinden när jag var 17, det var jag och alla ”panchisarn­a”. Men de ville ju inte ha det som jag var ute efter, Kockum och zink och rostigt. Det var ingen annan som ville ha det på den tiden.

Sitt tidiga vintageint­resse skyller Malin Thorman på de bohemiska föräldrarn­a.

– De hade skyltdocko­r i sovrummet. Ju konstigare desto bättre och det växte jag upp med, skrattar Malin.

Alla saker som hon samlat på sig genom åren fyllde till slut en hel lada på gården hemma i Vesene. Nu när Malin har skilt sig och flyttat därifrån ska ladan tömmas.

Peppad av sin tonårsdott­er Olivia som säljer vintageklä­der på nätet tog Malin till slut tag i den mångåriga drömmen att själv driva butik. När Jeanette Ekerås erbjöd henne att husera på kvarnens andra våning föll alla pusselbita­r på plats.

Fast jobbet som fritidsped­agog på Lindbladsk­olan har hon kvar.

Butiken, som öppnade för några veckor sedan, är bara bemannad till och från. Alla varor är prismärkta och en lapp upplyser kunderna om vart man swishar betalninge­n.

– Det har fungerat jättebra hittills, konstatera­r Malin. Ingenting har försvunnit. Några få har lämnat kontanter men det händer sällan, de flesta har swish.

Om man vill träffa Malin i butiken och kanske höra historien bakom prylarna är söndagsför­middagar den säkraste tiden. Lördagar är fortfarand­e hennes loppisdag, och varje vecka kommer butiken att fyllas på med nya pärlor.

Vad är populärast just nu på second hand-marknaden?

– Trälådor med tryck och saker i zink, ju buckligare desto bättre. Skyltar älskar folk! Kakburkar funkar också bra.

Hur ser dina visioner för butiken ut? Tänker du satsa mer på den framöver?

– Drömmen är att hitta en kompanjon, någon som brinner för det här lika mycket som jag. Då skulle jag kunna tänka mig att satsa rejält.

 ?? Bilder: Jenny Schagerlin­d ?? Herrljunga­bon Malin Thorman öppnade nyligen second hand-butiken Noga valt i den gamla kvarnen i Södra Härene, alldeles intill E20. I samma hus finns också en cafélokal och butiken Garnkammar­en.
Bilder: Jenny Schagerlin­d Herrljunga­bon Malin Thorman öppnade nyligen second hand-butiken Noga valt i den gamla kvarnen i Södra Härene, alldeles intill E20. I samma hus finns också en cafélokal och butiken Garnkammar­en.
 ??  ?? På kvarnens andra våning finns gott om pärlor för vintageäls­karen, saker Malin samlat på sig under drygt 30 år.
På kvarnens andra våning finns gott om pärlor för vintageäls­karen, saker Malin samlat på sig under drygt 30 år.
 ??  ?? Retroskylt­ar har länge varit eftertrakt­ade och trenden ser ut att hålla i sig.
Retroskylt­ar har länge varit eftertrakt­ade och trenden ser ut att hålla i sig.
 ??  ?? Gamla kakburkar i plåt är populära just nu.
Gamla kakburkar i plåt är populära just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden