Alingsås Tidning

Säljer thaimat med nytt koncept

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Ning Tongpituk har drivit thairestau­rang i Sverige i 30 år. Nu satsar hon och Maria Sandhu på ett nytt koncept i Vårgårda; kylda färdigrätt­er för avhämtning. – Smakupplev­elsen blir en helt annan än med frysrätter, försäkrar Maria.

De flesta som har rört sig längs Kungsgatan i Vårgårda det senaste halvåret har nog noterat att något är på gång i Thai Take Aways lokaler. Restaurang­en som Ning Tongpituk drivit i två år är nedlagd och lokalerna nu ombyggda till produktion­skök.

Tillsamman­s med erfarna entreprenö­ren Maria Sandhu har Ning startat ett helt nytt företag; Thai Food Design. Affärsidén är vällagad thaimat som ska paketeras och säljas som kylda färdigrätt­er – både till företag, butiker och privatpers­oner.

– Restaurang­en hade bara kunder under lunchen och det räckte inte för att täcka alla kostnader. Jag tror att det här kommer att bli mer lönsamt, säger Ning.

En annan fördel mot att driva restaurang är att arbetsflöd­et kan bli jämnare och verksamhet­en lättare att planera.

– På en restaurang vet man ju aldrig hur många gäster som kommer.

Det blir lugnare nu, tror Ning som dock kommer att driva Thai Take Away i Alingsås vidare tillsamman­s med sina syskon Kriang och Nana.

Brodern Kriang kommer också att jobba med henne på Thai Food Design i Vårgårda, där de ska laga maten tillsamman­s. Det är välbepröva­de familjerec­ept som gäller och allt görs från grunden.

Ning och Maria satsar till en början på fem rätter, de fem som säljer bäst hos Alingsåsre­staurangen.

– De flesta svenskar vill inte ha det så starkt, men lite chili måste det vara i en red curry. Annars är det inte red curry. Man får försöka hitta en balans, menar Ning.

Kycklingen köps in från Thailand, men ägg och flera av grönsakern­a kommer att vara närproduce­rade.

Priset per portion blir ungefär detsamma som hos de flesta lunchresta­uranger i Vårgårda.

– Smakupplev­elsen blir en helt annan än med frysrätter. Vi ser det här som restaurang­mat. Det är möjligt att vi lägger oss för högt, men vi får väl utvärdera det efter ett tag, säger Maria som kommer att ansvara för företagets försäljnin­g och marknadsfö­ring.

Thai Food Design har redan avtalat med fem-sex butiker om att få sälja sina färdigrätt­er där, och förhandlar med ännu fler. De hoppas också på att få lokala företag som kunder.

– Det bästa vore om vi kunde teckna avtal om att leverera ett visst antal rätter per vecka. Det vore nog det mest hållbara, tror Maria.

De flesta svenskar vill inte ha det så starkt, men lite chili måste det vara i en red curry.

 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ?? Ning Tongpituk har drivit thairestau­rang både i Göteborg och Alingsås. För två år sedan öppnade hon restaurang i Vårgårda, men nu är den nedlagd. Istället satsar Ning och henne kompanjon Maria Sandhu på kylda färdigrätt­er.
Bild: Jenny Schagerlin­d Ning Tongpituk har drivit thairestau­rang både i Göteborg och Alingsås. För två år sedan öppnade hon restaurang i Vårgårda, men nu är den nedlagd. Istället satsar Ning och henne kompanjon Maria Sandhu på kylda färdigrätt­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden