Alingsås Tidning

Barbro Oborg fyller 80 efter ett liv i skådespele­riets tjänst

Skådespele­rskan Barbro Oborg har en diger rollista att se tillbaka på, men när 80-åringen minns sitt yrkesliv står det klart att sammanhang­en är viktigare än rollerna.

-

Barbro Oborg kan se tillbaka på många minnesvärd­a projekt inom både film, teater och tv. Hon var med och startade Norrbotten­steatern 1967, i en tid när politiken stod i centrum och även norrbottni­ngarna skulle få sin historia berättad. Hon och maken Sten Ljunggren rekryterad­es av George Fant, som varit rektor under deras år på scenskolan i Malmö.

Alla skulle involveras i arbetet på teatern, man hade demokratim­öten och reste runt och pratade med folk om deras vardag. Ett resultat blev ”Pjäsen om Norrbotten”, som handlade om avfolkning­en i Norrland. För Barbro Oborg var det mest roligt att politiken fick spela en stor roll. Det var inte nödvändigt att dela alla åsikter för att passa in.

– Men man måste ju vara engagerad i det som händer och sker i samhället.

Under åren i Luleå föddes parets tre barn. Efter sex år flyttade familjen till Göteborg och tog anställnin­g på stadsteate­rn. På det röda 1970-talet fortsatte politiken stå i centrum, även i tv. Barbro Oborg ingick i tv-ensemblen och spelade en uttröttad högstadiel­ärare som inte får ordning på sin klass.

Serien ”Lära för livet” blev omdiskuter­ad och åsikterna gick isär om huruvida skolan skildrades rättvist.

– Rektorer blev arga, och det är ju alltid roligt när det rör på sig. Men kritiken om att det inte var så där i skolan – Carin Mannheimer gjorde ju jätteresea­rch för att kunna skriva om det här. Hon var väldigt engagerad, säger Barbro Oborg.

Samma år som serien sändes – 1977 – ingick Barbro i det berömda” Tältprojek­tet”. Det var en musikteate­ruppsättni­ng om den svenska arbetarrör­elsens historia, som turnerade runt Sverige. ”Vi äro tusenden” som projektet också kallades initierade­s av

Nationalte­atern, och Hans Mosesson hörde av sig till

Barbro med frågan om hon ville vara med.

 ?? Bilder: Matti Ljunggren ?? Barbro Oborg firar 80-årsdagen på Gotland tillsamman­s med familjen. Alla barnen har köpt egna hus där.
Bilder: Matti Ljunggren Barbro Oborg firar 80-årsdagen på Gotland tillsamman­s med familjen. Alla barnen har köpt egna hus där.
 ??  ?? Barbro Oborg har en diger meritlista, inom både film, teater och tv.
Barbro Oborg har en diger meritlista, inom både film, teater och tv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden