Alingsås Tidning

Bedårande pensionäre­r löser mordgåtor

- Kersti Westin

Har ni hört talas om begreppet ”cozy crime”? Egentligen, och om man ska vara allvarlig, så faller det väl på sin egen orimlighet... för hur skulle ond bråd död kunna vara annat än tragisk och allt utom ”mysig”?

Men ok – om den som dör är en riktig skitstövel och de som utreder dödsfallet är ett gäng fullkomlig­t bedårande pensionäre­r, som i Richard Osmans ”Torsdagsmo­rdklubben”... så är även jag beredd att kapitulera!

Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron bor alla på det luxuösa äldreboend­et Coopers Chase i hjärtat av den idylliska engelska landsbygde­n. Men till skillnad från att, som de övriga hyresgäste­rna, ägna dagarna åt bridge, golf, boule och pussel, träffas de på torsdagarn­a för att lösa gamla ouppklarad­e brottsfall.

En dag blir ställets byggare Tony Curran ihjälslage­n med en skiftnycke­l och vad är väl gamla torra rättegångs­protokoll mot ett saftigt, dagsfärskt mord! Våra åldrade hjältar och hjältinnor kastar sig med liv och lust in i leken, med eller utan

” Som en mix av Agatha Christies Miss Marple och Enid Blytons Fem-böcker – charmigt och med massor av härliga kakorgier

rollatorer och hörapparat­er. Och mitt i alltihop inträffar ett nytt mord, denna gång förgiftnin­g och precis framför deras ögon. Lyckan är fullständi­g!

Oh, det här är faktiskt sååå mysigt! I ärligheten­s namn ska dock erkännas att jag ibland hade lite svårt att hänga med i svängarna bland alla sidointrig­er... men strunt samma när man som gammal Morden i Midsomer-missbrukar­e får möjlighet att njuta så ohämmat av underbara karaktärer, gripande levnadsöde­n, ”a nice cup of tea” och Osmans kvicka, elaka och kärleksful­la penna. Som en mix av Agatha Christies Miss Marple och Enid Blytons Fem-böcker – charmigt och med massor av härliga kakorgier att läskas av medan man grubblar på vem som är mördaren. Perfekt för lata sommardaga­r i hängmattan.

En typisk Kersti-bok, sa min kloka och kära fd kollega Anna i bokhandeln och så rätt hon som alltid har!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden