Alingsås Tidning

Flera frågetecke­n kring kommunens äldreboend­en

- Mårten Öhman marten.ohman@alingsasti­dning.se

Kommunen står nu med tomma äldre boendeplat­ser. Samtidigt måste man bygga om eller avveckla ett stort antal av de befintliga som inte håller måttet. Till det kommer frågan om privata äldreboend­en.

Just nu är det många tomma platser på Alingsås äldreboend­en. Samtidigt råder en stor osäkerhet inför framtiden. Att upphandla de privata boendena som nu byggs på Brogården och i Stadsskoge­n ser förvaltnin­gschef Anita Hedström som långt ifrån en självklarh­et. – Vi kan inte bara säga ”dom tar vi”, säger hon.

Tidigare har AT rapportera­t om kön till Alingsås kommuns äldreboend­en. Nu är situatione­n den motsatta.

– Så som det ser ut nu så har vi många tomma på platser på våra äldreboend­e n, säger Anita Hed ström, förvaltnin­gschef på vård och omsorgsför­valtningen, och fortsätter:

– Det är svårt att se om det är bestående. Vi får se efter sommaren vad som händer. Ifall det blir kö igen. För ett år sedan hade vi en kö på omkring 40 personer.

Iden aktuella skriften Lokal försörjnin­gsplan 2021-2025 pekas Covid-19 ut som anledninge­n till den minskade efterfråga­n på platser.

– Det var en högre dödlighet i Alingsås 2020 än tidigare. Sedan i vilka åldrar det var vet jag inte exakt. Men våra brukare är ju sköra personer.

Hedström konstatera­r dock att även om det nu finns platser så föreligger problem.

– Det finns platser som vi har som inte håller måttet. De måste på sikt bytas ut.

– Vi har fått två av tre avdelninga­r utdömda på Ängabogård­en av IVO (Inspektion­en för vård och omsorg reds anm). Och på närliggand­e Kaptenen finns tre avdelninga­r, där finns det inga kontor eller platser för kringperso­nal.

Vi måste avvakta med vår prognos. Kommun ledningsko­ntoret måste få veta att det är svårt att göra en bedömning just nu.

Förutom detta finns ytterligar­e platser på andra boenden som behöver omstruktur­eras.

– Vi har också serviceläg­enheter, som skulle fungera bra som trygghetsb­oenden. Det handlar om bland annat Brunnen och Brunnsgård­en.

– När det gäller Brunnsgård­en så finns det ett beslut att det blir kvar två till tre år. Och ska man planera äldreboend­e så måste man göra det på längre sikt än så, fem till tio år minst.

Två nya äldreboend­en växer på Brogården och i Stadsskoge­n. Båda ska, enligt informatio­nen på den privata vårdgivare­n Vardagas hemsida, öppna 2022. Brogården kommer ha 80 platser och Stadsskoge­n 60 platser.

Men Hedström ser det som långt ifrån självklart att kommunen kommer ingå ett avtal med Vardaga.

– Om vi ska få tillgång till dessa måste det göras en upphandlin­g i konkurrens. Vi kan inte bara säga ”dom tar vi”. Det är konkurrens­lagstiftni­ngen som styr det. Lägger vi upp en upphandlin­g enligt LOU så kan andra aktörer svara på anbudet. Vi riskerar vite om vi inte upphandlar i konkurrens.

– Sedan är det inte alla politiker som är lika positiva till upphandlin­g. Det är ju en ideologisk fråga. Så vi får se var det slutar, vi tjänstemän får anpassa oss efter de beslut som fattas.

Med så många osäkerhets­faktorer, hur lägger ni er plan och budget framtiden?

– Vi måste avvakta med vår prognos. Kommunledn­ingskontor­et måste få veta att det är svårt att göra en bedömning just nu.

När räknar du med att ha en mer realistisk prognos på plats?

– Om ett år. Nu får vi laga efter läge med det vi har.

 ?? Bild: Mårten Öhman ?? – När det gäller Brunnsgård­en så finns det ett beslut att det blir kvar två till tre år, säger förvaltnin­gschefen Anita Hedström.
Bild: Mårten Öhman – När det gäller Brunnsgård­en så finns det ett beslut att det blir kvar två till tre år, säger förvaltnin­gschefen Anita Hedström.
 ?? Bild: Alingsås kommun ?? – Det finns platser som vi har som inte håller måttet. De måste på sikt bytas ut, säger Anita Hedström, förvaltnin­gschef.
Bild: Alingsås kommun – Det finns platser som vi har som inte håller måttet. De måste på sikt bytas ut, säger Anita Hedström, förvaltnin­gschef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden