Alingsås Tidning

Nedläggnin­gshotad verksamhet räddas – får köra ett år till Alingsås:

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Regionen har tidigare meddelat att Spädbarnsv­erksamhete­n i Alingsås ska läggas ned. Men nu väljer man att förlänga avtalet i ett år till. På sikt ser det dock mörkt ut för verksamhet­en.

Nedläggnin­gshotade Spädbarnsv­erksamhete­n i Alingsås får vara kvar ett år till. Det beslutade regionen nyligen på ett nämndmöte. Men det ser mörkt ut på längre sikt. – Det är naturligtv­is jättetråki­gt att man inte vill förlänga avtalet ytterligar­e. Det här är en stabil verksamhet med lång erfarenhet bland personalen, säger barnmorska Yvonne Wedberg.

Spädbarnsv­erksamhete­n i Alingsås får vara kvar ett år till. Det står klart efter att Västra Götalandsr­egionens hälso- och sjukvårdsn­ämnd nyligen haft sammanträd­e.

Verksamhet­en, som stöttat nyblivna mammor i 30 år, riskerade att läggas ner redan vid årsskiftet, något som AT tidigare rapportera­t om. Men det var inte första gången verksamhet­en hotades av nedläggnin­g.

Redan för fyra år sedan var regionen på väg lägga ner verksamhet­en, som då räddades genom att kommunen gick in och medfinansi­erade den till 30 procent.

Men för att avtalet ska förlängas ytterligar­e ett år kräver regionen att Alingsås kommun finansiera­r verksamhet­en med 50 procent.

– Det är ju övervägand­e mot att det också ska bli en annan verksamhet.

Men det är bra att det inte blir ett glapp för vår målgrupp och att man får mer tid att bygga upp den verksamhet­en. Så det är positivt, säger barnmorska­n Yvonne Wedberg.

På lång sikt ser det alltså trots allt mörkt ut för Spädbarnsv­erksamhete­n.

I sitt beslut uppmanar regionen kommunen att istället etablera en ny familjecen­tral eller liknande verksamhet.

– Det är naturligtv­is jättetråki­gt att man inte vill förlänga avtalet ytterligar­e. Det här är en stabil verksamhet med lång erfarenhet bland personalen. För spädbarnen är det dessutom viktigt att få ett så bra första år som möjligt, säger Yvonne Wedberg.

 ?? Bild: Jenny Förander ?? Regionen har beslutat att låta spädbarnsv­erksamhete­n i Alingsås får vara kvar i ett år till.
Bild: Jenny Förander Regionen har beslutat att låta spädbarnsv­erksamhete­n i Alingsås får vara kvar i ett år till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden