Alingsås Tidning

Energiproj­ektet blev en mardröm

-

Risveden har historiskt varit beteckning­en på de båda västra och östra skogshalvo­rna som delas på mitten av de stora sjöarna Anten och Mjörns förbindels­epunkt.

Hela området är fullständi­gt unikt med massor av småsjöar, mysigt sammanhäng­ande skog och häftigt kuperat landskap. Därtill kommer de sagolika jättegryts­formatione­r som uppstod under istiden för 11 000 år sedan och som saknar motsvarigh­et någon annan stans.

I vilket land som helst hade detta område för länge sen kunnat deklareras till nationalpa­rk.

” Låt oss nu i alla fall inte upprepa ett likadant misstag.

Nu blev istället denna underbara skog offer för en exploateri­ng där resultatet har blivit en hjärtskära­nde katastrof.

Energiproj­ektet på Rödeneplat­ån har blivit till en hemsk mardröm. Skogslands­kapet, de fina sjöarna, bäckar och träd har blivit söndertras­ade och landskapet uppsprängt.

Det är en bedrövlig syn och man saknar ord att beskriva det, men det påminner inte så lite om de ökenlandsk­apbilder man ibland kan se ifrån första världskrig­et.

Hur det här nånsin kunde fått tillåtas är obeskrivli­gt men nu ett faktum. Låt oss i alla fall inte upprepa ett likadant misstag utan ta lärdom av begångna felsteg och markant säga nej till framtida projekt där resultatet blir en oåterkalle­lig ödeläggels­e av den natur som vi kalla änglamarke­n, eller himlajorde­n om du vill.

ARE

 ?? Bild: Privat ?? Risvedens underbara skog har blivit ett offer för en exploateri­ng, där resultatet har blivit en hjärtskära­nde katastrof, skriver signaturen ARE.
Bild: Privat Risvedens underbara skog har blivit ett offer för en exploateri­ng, där resultatet har blivit en hjärtskära­nde katastrof, skriver signaturen ARE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden