Alingsås Tidning

Tätortstra­fiken minskas i Alingsås

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Enligt Västtrafik­s nya trafikplan ska tätortstra­fiken reduceras i Alingsås. Även avgångar på sträckan Borås-Herrljunga kommer att dras in.

Varje år tar Västtrafik fram en ny trafikplan. I år införs de nya förändring­arna från och med den 12 december men på grund av pandemin och ett kraftigt minskat resande, har planeringe­n utgått från hur resandet såg ut 2019.

– Redan före pandemin hade vi planerat göra förändring­ar för att göra kollektivt­rafiken så effektiv som möjligt och nu är rätt läge att ta tag i dessa. Det är viktigare än någonsin att vi använder våra skattemede­l på ett ansvarsful­lt sätt, säger Peter Hermansson (M), styrelseor­dförande Västtrafik i ett pressmedde­lande.

Trafikförä­ndringarna som ska genomföras handlar främst om att glesa ut trafik där resandet är lågt, eller där det kör annan trafik parallellt.

En sådan förändring är att tätortstra­fiken i Alingsås bland annat kommer att minska. Västtrafik meddelar att dagens fyra linjer ska bli tre, med en stjärntraf­ik vid Alingsåste­rminalen. Linjerna ska i större utsträckni­ng anpassas efter varandra och under högtrafik minska från 15-minuterstr­afik till 20-minuterstr­afik.

Även trafiken på sträckan BoråsHerrl­junga kommer att reduceras till vintern. Enligt Västtrafik har resandet på dagtid och under lågtrafik varit lågt. Samtidigt kommer arbeten med järnvägen att göras, vilket innebär nya möjlighete­r att trafikera sträckan.

Sjukhuslin­jen med namn Ronden 5 som går mellan Skövde och Göteborg, med stopp i Alingsås, kommer att läggas ned i juni 2022.

Anledninge­n till detta är att resandet varit lågt de senaste åren. De sjukresenä­rer som är i behov av en resa har möjlighet att fortsättni­ngsvis boka sin sjukresa via anropsstyr­d trafik.

 ?? Bild: Filip Landqvist ?? Varje år tar Västtrafik fram en ny trafikplan. I år införs nya förändring­ar från och med den 12 december.
Bild: Filip Landqvist Varje år tar Västtrafik fram en ny trafikplan. I år införs nya förändring­ar från och med den 12 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden