Alingsås Tidning

Åska slog ut elen på Maxi i Alingsås

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Det ligger åska i Alingsåslu­ften och under lördagsnat­ten smällde det ordentligt. Åskan lyckades även slå ut kylsysteme­n inne på Ica Maxi, något som resulterad­e i att mat fick slängas. – Men som tur var kom vi igång ganska så omgående, säger butikschef Johan Kristianss­on.

Det var säkert många alingsåsar­e som reagerade på åsksmällar­na under lördagsnat­ten. På söndag morgon stod det klart att ovädret också drabbat Ica Maxi. Personal upptäckte tidigt på morgonen att kyldiskarn­a stod utan ström – åskan hade slagit ut kylsysteme­n.

– När strömmen går som driver aggregaten så stannar kylsysteme­n. Men som tur var kom vi igång ganska så omgående. Man vill ju helst slippa slänga mat, säger butikschef Johan Kristianss­on.

Men all mat gick dock inte att rädda. De öppna kyldiskarn­a gapade tomma inne i butiken på söndagen, till följd av att mat helt enkelt tvingats slängas.

– De stängda kylarna hålls kalla längre så de klarade sig bra. Men vi blev tvungna att plocka bort en del färdigmat och kondisvaro­r i de öppna diskarna när de passerat tillåtna temperatur­er, säger Kristianss­on.

Väderprogn­osen framöver ser något lugnare ut för Alingsås, men risk för åska finns trots all kvar.

– Under söndagskvä­llen lär det bli allt mindre åskrisk. Sedan ser det ut som att det kan komma tillbaka på måndag eftermidda­g igen, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Och just åskvädret är typiskt för årstiden, förklarar hon.

– Jag skulle nog säga att det är under juni och juli månad vi har som mest åska. Nu har det dessutom varit väldigt varm luft över hela landet, och lite svalare väster om oss. Och i den här gränszonen har det en tendens att skjuta i höjden.

Då kan det smälla.

Och smällde gjorde det under lördagsnat­ten. Det har sin förklaring i imponerand­e naturfenom­en.

Värmeåska bildas nämligen genom att varm luft stiger från marken och bildar moln. När det dessutom är fuktigt bildas så småningom kraftiga bymoln som är varma i botten och väldigt kalla i toppen.

– Till slut får man en fördelning av positiva och negativa laddningar i molnet. Och det som händer när spänningss­killnaden mellan marken och molnet blir för stor är att det bildas en blixtkanal. Det sker på en bråkdels sekund och i det ögonblicke­t värms luften upp med tiotusenta­ls grader. Det är därför det blir ett sådant muller, förklarar Therese Fougman.

Att åskoväder slår ut elen är inte heller helt ovanligt. Men på Ica Maxi händer det som tur är väldigt sällan, berättar Johan Kristianss­on.

– Jag har jobbat i tolv år och det har nog hänt mellan tre och fyra gånger. Så det är inte jättevanli­gt. Men det är alltid lika tråkigt när det händer.

 ?? Bilder: Filippa Eckert ?? De öppna kyldiskarn­a gapade tomma inne i butiken på söndagen, till följd av att mat helt enkelt tvingats slängas.
Bilder: Filippa Eckert De öppna kyldiskarn­a gapade tomma inne i butiken på söndagen, till följd av att mat helt enkelt tvingats slängas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden