Alingsås Tidning

Man ska ha husvagn – eller husbil?

- Robert Lagerström TT

Förra året fick pandemin oss att semestra inom landets gränser i större utsträckni­ng – och även i sommar är det Sverige som gäller för många. Allt fler drömmer om husvagn eller husbil. Men vilket av dessa frihetsred­skap ska man välja?

Friheten framför allt! För många som har husvagn eller husbil är det just att känna sig obunden som lockar mest.

– Det handlar om att enkelt kunna komma iväg. Man kan ha med sig hemmet, låta allt stå färdigpack­at och bara sticka när andan faller på. Och om man ska hälsa på släktingar är man inte till besvär. Man har ju sitt eget boende, säger Maria Andersson, redaktions­chef för tidningen Husbil & Husvagn.

Pandemin har fått efterfråga­n på fritidsfor­don att gå i taket. Från januari till och med maj i år gick husbilsreg­istreringa­rna upp med hela 46 procent jämfört med samma period 2020, medan antalet nyregistre­rade husvagnar ökade med nästan 31 procent, enligt Trafikanal­ys. Samtidigt rapportera­r Husvagnsbr­anschens Riksförbun­d att lagren av begagnade fritidsfor­don börjar sina.

– Det är också många som vill hyra husvagnar och husbilar. Vi har ofta kontakt med uthyrnings­firmor och de har många förstagång­stestare. På vissa håll var det fullbokat redan i januari–februari, berättar Maria Andersson.

Vilka är då de största skillnader­na mellan dessa två typer av rullande hem? I grunden handlar det helt enkelt om tycke och smak. Och kanske ekonomi.

En husvagn kräver en bil med dragkrok men kostar oftast mindre än en husbil. Däremot är bränsleför­brukningen generellt högre, då dragbilen får slita och luftmotstå­ndet är högt. En husvagn kan upplevas som osmidig, inte minst i städer – men kan lämnas kvar när man har slagit läger och vill se sig omkring med bilen.

– Husvagnar är inte alltid välkomna på ställplats­er. De kräver mer utrymme än husbilar och fordrar lite mer planering. De som kör husbil är ofta mer flexibla i sitt resande och stannar kortare tid på samma plats, konstatera­r Maria Andersson.

En husbil är en allt i ett-lösning. Den brukar ha större vattentank­ar och batterier som laddas under körning. Krocksäker­heten är dock sämre, bodelen kan kännas trängre och bilen belastas av en hög fordonsska­tt. Däremot är den smidigare på vägen, alltid flyttbar och kräver inget stök med att koppla en vagn.

Oavsett vilket fritidsfor­don man väljer gäller det att ha tålamod på semestern.

– Jag tror att det kommer att bli helt fullt i sommar! Om man vill ha plats måste man förboka campingen – eller komma till ställplats­en i god tid, tipsar Maria Andersson.

 ??  ??
 ??  ?? Husbilar är flexibla, men kostar i många fall lite mer än husvagnar.
Husbilar är flexibla, men kostar i många fall lite mer än husvagnar.
 ?? Bild: Shuttersto­ck /TT ??
Bild: Shuttersto­ck /TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden