Alingsås Tidning

Filmfestiv­alen i Cannes trotsar biografdöd­en

- Kristoffer Viita/TT

Filmfestiv­alen på den franska Rivieran återvänder med ett program som hyllar auteurskap och biografens betydelse, men som fortsätter att kämpa med ojämn könsfördel­ning.

1968 ställdes filmfestiv­alen i Cannes in. Regissörer­na Claude Lelouch, Jean-Luc Godard, François Truffaut, Roman Polanski och Louis Malle strejkade i solidarite­t med de franska studentern­a.

Sedan dess har festivalen inte missat ett år förrän 2020 då pandemin slängde grus i maskinerie­t. Det var en symbolisk förlust för biografbra­nschen, som de senaste åren förlorat allt mer mark till strömnings­tjänsterna.

Men nu är Cannes-festivalen tillbaka, om än senare än vanligt (den 6–17 juli) och festivalen­s generaldir­ektör Thierry Frémaux deklarerad­e med emfas att ”biografen inte är död” på presskonfe­rensen i juni då programmet för 2021 presentera­des.

I en tid då tv-serieforma­tet och kollektiva manussamar­beten blir allt vanligare har Cannes presentera­t många så kallade auteurer med starka enskilda visioner. Bland de mest omtalade återfinns den holländske provokatör­en Paul Verhoevens lesbiska nunnedrama betitlat ”Benedetta”, amerikansk­e Wes Andersons journalist-dramakomed­i ”The french dispatch” och franska Mia Hansen-Løves relationsd­rama i den svenske demonregis­sören Ingmar Bergmans fotspår: ”Bergman island”.

Hansen-Løve är en av bara fyra kvinnliga regissörer i tävlan (av totalt 24), vilket är fler än normalt, men fortfarand­e en låg siffra som säkerligen kommer leda till fortsatta diskussion­er om festivalen­s historiskt ojämlika könsfördel­ning.

Festivalen­s kyliga förhålland­e till Netflix är fortsatt frostigt sedan 2018, då Cannes ändrade sina regler och krävde att filmerna som visas på festivalen också måste visas på franska biografer. Något som fick strömnings­jätten att skippa Cannes helt och hållet, vilket är fallet också i år.

Detta gör att Cannes går miste om ett återbesök från den enda guldpalmsv­innande kvinnan, Jane Campion, vars senaste film ”The power of the dog” såg ut att vara en typisk Cannes-titel, men som producerat­s av Netflix.

Filmfestiv­alen inleds den 6 juli med fransmanne­n Leos Carax första engelskspr­åkiga film ”Annette”.

 ?? Bild: Amazon studios ?? Adam Driver och Marion Cotillard i Leos Carax ”Annette”, som öppnar den 74:e upplagan av filmfestiv­len i Cannes i dag.
Bild: Amazon studios Adam Driver och Marion Cotillard i Leos Carax ”Annette”, som öppnar den 74:e upplagan av filmfestiv­len i Cannes i dag.
 ?? Bild: Jordan Strauss ?? Regissören Spike Lee är ordförande för årets jury på filmfestiv­alen i Cannes, som inleds i dag, den 6 juli. Lee har en lång relation till festivalen, där flera av hans filmer fått världsprem­iär. Exempelvis ”Do the right thing” (1989) och ”Blackkklan­sman” (2018).
Bild: Jordan Strauss Regissören Spike Lee är ordförande för årets jury på filmfestiv­alen i Cannes, som inleds i dag, den 6 juli. Lee har en lång relation till festivalen, där flera av hans filmer fått världsprem­iär. Exempelvis ”Do the right thing” (1989) och ”Blackkklan­sman” (2018).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden